Какво са пробиотиците и пребиотиците?

Нашите черва са населени с множество микроорганизми като бактерии, гъбички, вируси и други микроби, като заедно формират микробиома. „Пробиотиците са живи микроорганизми, които се въвеждат в чревния микробиом отвън. А пребиотиците са, така да се каже, храната за пробиотиците“, обяснява диетологът.


Пробиотик

Пробиотиците са микроорганизми, които са устойчиви на стомашна киселина и преминават невредими в червата. Когато се консумират в достатъчни количества, те имат положителен ефект върху чревното здраве. Примери за пробиотици включват млечнокисели бактерии и дрожди. Те укрепват чревната бариерна функция и помагат за предпазване от патогени.


Пребиотик

За разлика от пробиотиците, пребиотиците не са живи организми. Те са до голяма степен несмилаеми компоненти на храната, като инулин и фруктоолигозахариди. Всички пребиотици се считат за диетични фибри, но не всички диетични фибри имат пребиотични свойства.

Пребиотиците не се разграждат в тънките черва и по този начин достигат до дебелото черво непокътнати, където се метаболизират от живеещите там бактерии. Това създава късоверижни мастни киселини, които понижават pH нивото в червата и улесняват усвояването на някои минерали като калций, магнезий, натрий и фосфор. Също така поддържат чревната бариера и имунната система. Те помагат за потискане на възпалителните реакции. Пребиотиците предотвратяват прикрепването на вредните бактерии към чревните клетки. Вместо това, нежеланите бактерии се свързват с пребиотиците и след това се отделят от тялото.

Има ли смисъл да се приемат пробиотици?

Хранителните добавки, съдържащи пробиотици и пребиотици, в момента са доста нашумели. Много хора очакват те да имат положителен ефект върху храносмилането и чревното здраве. Но диетолозите съветват преди да се прибегне до капсули и добавки, да се започне с пълноценно хранене.
При някои състояния пробиотиците и пребиотиците може да нямат никакъв ефект. Например, прекомерното подуване на корема след всяко хранене може да се дължи на така наречения бактериален свръхрастеж на червата. Това изисква медицинско лечение и трябва да бъде диагностицирано.

Всеки чревен микробиом е уникален!

Основна критика към пробиотичните и пребиотичните добавки е фактът, че те са „масово производство“. И все пак, от раждането си, всеки човек има свой собствен уникален, неповторим състав от чревни микроорганизми, сравним с пръстов отпечатък. Ефективната добавка трябва да бъде прецизно съобразена с индивидуалните състояния и нужди. И точно в това се крие проблемът: ние дори не можем да определим какви всъщност са те.

В заключение диетологът отбелязва, че пребиотиците и пробиотиците не са ефективни, когато се приемат като хранителни добавки и не са съпътствани от цялостен здравословен начин на живот. В повечето случаи балансираната диета е достатъчна. „Ако обаче се налага да приемате антибиотици, аз лично смятам, че е разумно да подпомагате чревното си здраве си по време на лечението и известно време след това“, казва Резац.

Пробиотици и пребиотици при антибиотична терапия

Анализ на проучване показва, че пробиотичните добавки могат да намалят риска от инфекция с бактерията Clostridium difficile, причиняваща диария, с до 60%. Важно е обаче приемането им да започне не по-късно от два дни след приема на антибиотичната терапия и да се редуват с два до три часа, за да се предотврати унищожаването на пробиотичните бактерии от антибиотика. След като антибиотичната терапия приключи, е твърде късно за пробиотиците: В този случай те могат дори да забавят възстановяването на чревния микробиом.

Следователно, когато се провежда антибиотична терапия, човек трябва да обсъди с лекуващия си лекар дали да приема пробиотици и пребиотици за възстановяване на чревния микробиом.

Във всеки случай, неоправданата употреба на пробиотици и пребиотици като хранителни добавки не е препоръчителна. Освен това, към днешна дата няма еднозначно разбиране за това кои пациенти се повлияват положително от тях по време на антибиотично лечение. Проучване показва, че хората, които са приемали пробиотици по време на антибиотична терапия, са развили антибиотична резистентност по-често от тези, които не са.

Друг проблем с тези добавки е, че проучванията за тяхната ефективност обикновено се финансират от самите производители и е трудно да се сравняват. Следователно, доказателствата за тяхната ефективност са сравнително неясни.

Можете ли да приемате пробиотици и пребиотици заедно?

Много хранителни добавки съдържат едновременно пробиотици и пребиотици. Те се наричат синбиотици. „Такива комбинации могат да се постигнат и чрез хранителната диета, например чрез консумация на натурално кисело мляко с банан за закуска“, обяснява диетологът.

Колко време отнема лечението с пробиотици?

Колко време отнема на червата да се върнат в първоначалното си състояние след прием на антибиотик варира значително от човек на човек. „Дори научните изследвания дават различни оценки, вариращи от две седмици до няколко месеца“, казва експертът. Затова Марта Резац, препоръчва приемът на пробиотици и пребиотици за по-дълго време, защото червата се възстановяват сравнително бавно.

Децата могат ли да приемат пробиотици?

Отговорът е да, децата също могат да приемат пробиотици. „Особено се препоръчва при остра диария или прием на антибиотици“, съветва диетологът.

Преглед на изследване, обхващащо повече от 6000 деца, демонстрира ефективността на пробиотиците в симптоматичното лечение на антибиотик асоциирана диария (AAД). Докато в групата, лекувана с пробиотици, само 8% процента от децата развили AAД, в контролната група 19% от тях са били засегнати.

Кога не трябва да се приемат пробиотици?

Пробиотичните добавки не се препоръчват безусловно за всички. Пробиотиците не трябва да се приемат от недоносени бебета, критично болни пациенти или пациенти със силно отслабена имунна система.

Кои храни съдържат пробиотици и пребиотици?

Пробиотиците и пребиотиците се намират не само в изкуствено произведените хранителни добавки, но и в много естествени храни.

Пробиотици в хранителни продукти

Тези важни микроорганизми могат да бъдат открити във ферментирали млечни продукти, натурални кисели млека, айрян, скир и кефир, както и в квас и ферментирали храни като кисело зеле, кимчи, мисо паста и комбуча. „Пастьоризираните продукти не съдържат пробиотици, освен ако не са добавени след пастьоризация“, подчертава диетологът.

Вниемание: По време на бременност не трябва да се консумират сурово мляко и сурови млечни продукти.

Пребиотици в хранителни продукти

Несмилаемите фибри се намират предимно в лука, чесъна, праза, аспержите, овеса, бананите, както и в ръжта, соята, граха, водораслите и в охладените картофи, ориз и паста. Според Германското дружество по хранене (DGE) препоръчителният прием на диетични фибри е поне 15 грама фибри на 1000 калории. При дневен прием от около 2000 калории това води до 30 грама фибри. Според експертите няма значение дали зеленчуците са пресни, замразени или мариновани.

Диетологът Резац обаче посочва, че стомахът се нуждаят от време, за да свикне с диета с високо съдържание на фибри. Хората, които преди са се хранели предимно с бял хляб и малко плодове и зеленчуци, не трябва да променят изцяло храненето си от днес за утре, а вместо това да увеличават количеството фибри постепенно.