Active Beauty
Сирене котидж: 5 неустоими високопротеинови рецепти с него
текст:
време за четене: мин
TikTok тренд

Сирене котидж: 5 неустоими високопротеинови рецепти с него

Котидж сиренето е истински хит в социалните мрежи. Богатото на протеини сирене напоследък се използва във всевъзможни рецепти. Нека Ви обясним защо е толкова полезно, подготвили сме и 5 неустоими рецепти с него. Вижте тук!

Защо сиренето котидж е толкова здравословно?

Това сирене съдържа много аминокиселини като левцин и валин. Те, заедно с високото му съдържание на протеини, подпомагат развитието и поддържането на мускулна маса. Благодарение на съдържанието си на протеини, то е много засищащо, а и е доста лесно смилаема. По-високото съдържание на протеини и ниското съдържание на въглехидрати в храната имат положителен ефект върху нивата на кръвната захар. Котиджът съдържа много минерали и микроелементи като натрий и калций. Котиджът регулира киселинно-алкалния баланс на организма, което е полезно за метаболитните процеси. Следователно това зърнесто сирене предлага няколко ползи за здравето и е особено подходящо зa високопротеинова и нисковъглехидратна диета. За да подобрят неутралния му вкус, много създатели на съдържание в TikTok добавят сладки или солени гарнитури. Имаме 5 вкусни идеи с модерното сирене!


1. Бъркани яйца с котидж

Необходими съставки за 4 порции

  • 8 яйца
  • 240g сирене котидж
  • пармезан
  • люспи чили (по желание)
  • 1 чушка
  • растителна мазнина
  • сол и черен пипер
  • хляб
  • пресен лук за гарниране
  1. Начин на приготвяне
  2. Нарежете чушките на кубчета. Смесете изварата, яйцата и пармезана в купа. Подправете със сол и черен пипер и добавете сушени люспи чили (по желание). Загрейте олиото в незалепващ тиган и добавете яйчената смес на среден огън. Разбъркайте, докато сместа достигне кремообразна консистенция. С лъжица разпределете яйчената смес върху парче препечен хляб и поръсете с нарязан зелен лук.


2. Палачинки с котидж сирене

Необходими съставки за 4 порции

  • 260g пшенично брашно
  • 1 ванилия
  • 1 бакпулвер
  • 1 ч.л. канела
  • 4 яйца
  • 240g сирене котидж
  • 3 с.л. мед
  • мляко
  • растително масло
  • шоколадови капки (по желание)

Начин на приготвяне:

Смесете брашното, ванилията, бакпулвера, канелата, меда, яйцата и изварата в купа и разбъркайте добре с миксер до получаване на кремообразна смес. Може да добавите малко мляко, за да разредите сместа, ако е необходимо. По желание добавете шоколадови парченца. Загрейте малко растителна мазнина в незалепващ тиган и изпечете палачинката на среден огън за по няколко минути от всяка страна.
Съвет: Онлайн магазинът dm предлага разнообразие от продукти за печене.

3. Спаначени кюфтенца с котидж сирене

Необходими съставки за 4 порции

  • 3 яйца
  • 250 g сирене котидж
  • 60 g бейби спанак
  • 1 лук
  • 60g натрошено краве сирене
  • 200g брашно
  • сол и черен пипер
  • 1 с.л. зехтин

За соса

  • 1 кофичка заквасена сметана
  • подправки според вкуса
  • сол и черен пипер
  • лимонов сок

Начин на приготвяне

  1. Измийте и нарежете листата спанак. Нарежете лукана дребно. Чукнете яйцата в голяма купа и ги разбийте. Добавете изварата, спанака, лука и настърганото сирене. Добавете брашното и разбъркайте добре, за да избегнете бучки. Подправете със сол и черен пипер. Загрейте олиото в голям незалепващ тиган на среден огън. Добавете една пълна супена лъжица от тестото и го разпределете. Изпържете кюфтенцата до златисто кафяво от двете страни. Смесете съставките за соса и гарнирайте кюфтенцата с него.


4. Солена Yoghurt Bowl с котидж сирене

Необходими съставки за 4 порции
  • 800g котидж сирене
  • 1 скилидка чесън
  • 2 краставици
  • 250g чери домати
  • 1 връзка репички
  • 1/2 връзка пролетен лук
  • 2 чушки
  • 3 с.л. копър
  • сол и черен пипер
  • 360 g маслини
  • 150 g сирене фета
  • лимонов сок
  • зехтин
  1. Начин на приготвяне
  2. Нарежете на ситно скилидката чесън и я смесете с котидж сиренето и нарязания копър в купа. Нарежете краставицата, чери доматите, чушката, репичките и зеления лук на малки парченца или резени и ги добавете в купата. Подправете със сол и черен пипер. Нарежете маслините, натрошете фетата и поръсете купата с двете. Поръсете с малко зехтин и изстискан лимонов сок.


5. Тост с котидж сирене и праскови

Необходими съставки за 4 порции

  • 4 филии
  • кокосово масло за препичане
  • 200g котидж сирене
  • 3 праскови
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. мед
  • орехи за гарниране
  1. Начин на приготвяне
  2. Препечете филиите в незалепващ тиган или тостер. Почистете прасковите от костилки и ги нарежете на малки парченца. Загрейте малко кокосово масло в незалепващ тиган и запържете прасковите на среден огън за около 3 минути до златистокафяво, като разбърквате от време на време. Добавете канелата и оставете да къкри около 2 минути. Намажете препечения хляб с котидж сиренето, отгоре сложете задушените праскови и поръсете с мед. По желание гарнирайте с нарязани орехи.
x
За съжаление не намерихме резултати за вашето търсене. Моля, опитайте с други търсителни термини.