Сирене котидж: 5 неустоими високопротеинови рецепти с него
Котидж сиренето е истински хит в социалните мрежи. Богатото на протеини сирене напоследък се използва във всевъзможни рецепти. Нека Ви обясним защо е толкова полезно, подготвили сме и 5 неустоими рецепти с него. Вижте тук!
Защо сиренето котидж е толкова здравословно?
Това сирене съдържа много аминокиселини като левцин и валин. Те, заедно с високото му съдържание на протеини, подпомагат развитието и поддържането на мускулна маса. Благодарение на съдържанието си на протеини, то е много засищащо, а и е доста лесно смилаема. По-високото съдържание на протеини и ниското съдържание на въглехидрати в храната имат положителен ефект върху нивата на кръвната захар. Котиджът съдържа много минерали и микроелементи като натрий и калций. Котиджът регулира киселинно-алкалния баланс на организма, което е полезно за метаболитните процеси. Следователно това зърнесто сирене предлага няколко ползи за здравето и е особено подходящо зa високопротеинова и нисковъглехидратна диета. За да подобрят неутралния му вкус, много създатели на съдържание в TikTok добавят сладки или солени гарнитури. Имаме 5 вкусни идеи с модерното сирене!
1. Бъркани яйца с котидж
Необходими съставки за 4 порции
- 8 яйца
- 240g сирене котидж
- пармезан
- люспи чили (по желание)
- 1 чушка
- растителна мазнина
- сол и черен пипер
- хляб
- пресен лук за гарниране
- Начин на приготвяне
- Нарежете чушките на кубчета. Смесете изварата, яйцата и пармезана в купа. Подправете със сол и черен пипер и добавете сушени люспи чили (по желание). Загрейте олиото в незалепващ тиган и добавете яйчената смес на среден огън. Разбъркайте, докато сместа достигне кремообразна консистенция. С лъжица разпределете яйчената смес върху парче препечен хляб и поръсете с нарязан зелен лук.
2. Палачинки с котидж сирене
Необходими съставки за 4 порции
- 260g пшенично брашно
- 1 ванилия
- 1 бакпулвер
- 1 ч.л. канела
- 4 яйца
- 240g сирене котидж
- 3 с.л. мед
- мляко
- растително масло
- шоколадови капки (по желание)
Начин на приготвяне:
Смесете брашното, ванилията, бакпулвера, канелата, меда, яйцата и изварата в купа и разбъркайте добре с миксер до получаване на кремообразна смес. Може да добавите малко мляко, за да разредите сместа, ако е необходимо. По желание добавете шоколадови парченца. Загрейте малко растителна мазнина в незалепващ тиган и изпечете палачинката на среден огън за по няколко минути от всяка страна.
Съвет: Онлайн магазинът dm предлага разнообразие от продукти за печене.
3. Спаначени кюфтенца с котидж сирене
Необходими съставки за 4 порции
- 3 яйца
- 250 g сирене котидж
- 60 g бейби спанак
- 1 лук
- 60g натрошено краве сирене
- 200g брашно
- сол и черен пипер
- 1 с.л. зехтин
За соса
- 1 кофичка заквасена сметана
- подправки според вкуса
- сол и черен пипер
- лимонов сок
Начин на приготвяне
- Измийте и нарежете листата спанак. Нарежете лукана дребно. Чукнете яйцата в голяма купа и ги разбийте. Добавете изварата, спанака, лука и настърганото сирене. Добавете брашното и разбъркайте добре, за да избегнете бучки. Подправете със сол и черен пипер. Загрейте олиото в голям незалепващ тиган на среден огън. Добавете една пълна супена лъжица от тестото и го разпределете. Изпържете кюфтенцата до златисто кафяво от двете страни. Смесете съставките за соса и гарнирайте кюфтенцата с него.
4. Солена Yoghurt Bowl с котидж сирене
Необходими съставки за 4 порции
- 800g котидж сирене
- 1 скилидка чесън
- 2 краставици
- 250g чери домати
- 1 връзка репички
- 1/2 връзка пролетен лук
- 2 чушки
- 3 с.л. копър
- сол и черен пипер
- 360 g маслини
- 150 g сирене фета
- лимонов сок
- зехтин
- Начин на приготвяне
- Нарежете на ситно скилидката чесън и я смесете с котидж сиренето и нарязания копър в купа. Нарежете краставицата, чери доматите, чушката, репичките и зеления лук на малки парченца или резени и ги добавете в купата. Подправете със сол и черен пипер. Нарежете маслините, натрошете фетата и поръсете купата с двете. Поръсете с малко зехтин и изстискан лимонов сок.
5. Тост с котидж сирене и праскови
Необходими съставки за 4 порции
- 4 филии
- кокосово масло за препичане
- 200g котидж сирене
- 3 праскови
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.л. мед
- орехи за гарниране
- Начин на приготвяне
- Препечете филиите в незалепващ тиган или тостер. Почистете прасковите от костилки и ги нарежете на малки парченца. Загрейте малко кокосово масло в незалепващ тиган и запържете прасковите на среден огън за около 3 минути до златистокафяво, като разбърквате от време на време. Добавете канелата и оставете да къкри около 2 минути. Намажете препечения хляб с котидж сиренето, отгоре сложете задушените праскови и поръсете с мед. По желание гарнирайте с нарязани орехи.