Новият TikTok тренд: Протеинов пудинг с нахут!
Нашият протеинов пудинг от нахут с шоколад и ядков тахан е не само богат на растителен протеин, но и вкусен - неслучайно е абсолютен хит в TikTok!
Защо нахутът е толкова здравословен?
Нахутът е едно от най-древните култивирани растения: преди около 8 000 до 10 000 години той се е отглеждал в Ориента, откъдето е достигнал до Европа. От векове малкото бобово растение се цени не само като ценна храна, но и като лечебно растение. Днес нахутът е неизменна част от осъзнатото хранене. Той е отличен растителен източник на белтъчини и е идеален за всички, които се хранят вегетариански или спазват веган начин на живот. Високото му съдържание на протеини подпомага изграждането на мускулите и възстановяването след спорт. В същото време той доставя на организма много фибри, които подпомагат храносмилането и осигуряват дълготрайно чувство на ситост. Също така, богатството му на хранителни вещества впечатлява: нахутът е богат на желязо, магнезий, цинк и витамини от група В – важни хранителни вещества, които укрепват имунната система и стимулират производството на енергия в тялото.
Освен това, нахутът има противовъзпалителни свойства и много ниско съдържание на наситени мазнини. Така нахутът може да помогне за понижаване на нивата на холестерол и да подкрепи здравето на сърцето. В кухнята нахутът е истински универсален продукт: дали като основа за кремообразни разядки като хумус, хрупкав като снакс или като съставка в къри и здравословни купи – тази бобова култура винаги добавя допълнителна порция хранителни вещества. Дори в сладки рецепти, например като основа за здравословни десерти, нахутът показва своята приложимост.
Необходими съставки за 4 порции пудинг
- 200 g dmBio нахут
- 200 ml растително мляко (овесено, бадемово или соево)
- 2 с.л. какао на прах (неподсладено)
- 2 с.л. фъстъчено или бадемово масло
- 2 с.л. кленов сироп или мед
- 1 есенция ванилия
- 1 мерителна лъжичка протеин на прах
- по желание: шоколадови капки, горски плодове или натрошени ядки за украса
Начин на приготвяне
Изплакнете обилно нахута под течаща вода и след това го оставете да се отцеди добре. Сложете нахута заедно с растителната напитка, какаото на прах, ядковия тахан, кленовия сироп или меда, както и шоколадовия протеин на прах в блендер. Пасирайте всичко за 1–2 минути до получаване на кремообразна смес. След това опитайте и по Ваш вкус добавете още подсладител или допълнително какао на прах. Разпределете сместа в малки десертни чаши и я оставете в хладилника за поне 30 минути. Преди сервиране гарнирайте по желание.
За по-интензивен шоколадов аромат просто добавете 1-2 блокчета черен шоколад в сместа. Този десерт може да се приготви предварително и е идеален като междинно хранене.