Елда: Oткрийте ползите на тази суперхрана!
Елдата преживява истински подем в кулинарния свят – и има защо! Тя е безглутенова, богата на полезни хранителни вещества, грижи се за доброто храносмилане и лесно намира място във всяко меню. Ето какво трябва да знаете за тази суперхрана.
Какво представлява елдата?
Името ѝ напомня на класическа зърнена култура, но всъщност елдата принадлежи към семейство лападови. По-близка е до киноа и амарант, отколкото до пшеница или ръж. Малките ѝ триъгълни зрънца са отлична алтернатива за хора, които избягват глутена или следят внимателно храненето си. Освен това елдата впечатлява и с това, че е богата на растителни протеини, фибри и важни минерали.
Откъде произхожда?
Първоначално елдата идва от Централна Азия. Оттам тя се разпространява през Русия чак до Централна Европа. Тя е част от традиционната кухня в много страни като например Русия, Япония и Полша, където е ценена заради своя леко ядков вкус и се консумира редовно.
Какво трябва да знаете за нея?
Елдата е богата на ценни хранителни вещества. Тя съдържа висококачествени растителни белтъчини и всички осем есенциални аминокиселини, което я прави подходяща за хора, които са вегетарианци или вегани. Освен това осигурява на организма минерали като магнезий, желязо и калий, както и ценни витамини от група B.
Истинският „супергерой“ в състава ѝ е рутинът – антиоксидант, който укрепва кръвоносните съдове, има противовъзпалително действие и може да подпомогне кръвообращението.
В сравнение с класическите зърнени култури, елдата съдържа повече антиоксиданти, усвоява се по-лесно и се смята за подходяща дори за хора с чувствителен стомах или определени алергии.
Колко полезна е елдата за храносмилането?
Елдата подпомага здравето на червата на няколко нива. Фибрите, които съдържа, подпомагат здравословното храносмилане, регулират нивата на кръвната захар и насърчават растежа на полезните чревни бактерии. Елдата съдържа и устойчиво нишесте, което подхранва здравословната чревна флора в дебелото черво и помага на тялото да произвежда противовъзпалителни мастни киселини. За хора с чувствителен стомах или синдром на раздразнените черва, елдата може да се хапва като здравословна и богата на хранителни вещества алтернатива, защото е лесно смилаема и не съдържа глутен.
Как да я включите в менюто си?
Елдата е истински универсален продукт в кухнята и може да се приготви по много начини. Преди готвене се препоръчва зърната да се изплакнат обилно с гореща вода и да се накиснат за кратко, ако е необходимо. Това ще ги направи по-лесно смилаеми. Сварената елда е отлична гарнитура, чудесно допълнение към салати или идеална основа за хранителни купи. Брашното от елда, от друга страна, е идеално за направата на палачинки или сладкиши без глутен. Кашата от елда също се радва на голяма популярност и може да бъде консумирана както топла, така и студена.
Защо да изберете елдата пред овесените ядки?
Елдата предлага няколко предимства, които я правят интересна алтернатива на овесените ядки. Тя съдържа повече висококачествени растителни протеини, включва всички важни аминокиселини и е естествено безглутенова. Това не е гарантирано при овеса, заради рискът от кръстосано замърсяване с глутен при обработката му. Освен това елдата осигурява по-богат набор от минерали и има по-нисък гликемичен индекс, което помага да се поддържа стабилна кръвната захар и намалява чувството на внезапен глад.
Съвети за приготвяне на елда
Елдата се приготвя бързо и лесно: първо измийте семенцата добре, за да премахнете горчивината. След това сложете елдата с вода в съотношение 2:1 (вода към елда) и оставете да ври на слаб огън за около 15 минути. За по-наситен вкус можете предварително да запечете семенцата в сух тиган – така ще се появи приятен, леко ядков аромат. За сладки ястия елдата се съчетава чудесно с растително мляко, канела, ябълка или горски плодове, което я прави идеална за топла закуска или лек десерт. В солената кухня пасва прекрасно с печени зеленчуци, гъби или като плънка за чушки и тиквички.
Рецепта: Солени палачинки от елда
Съставки за 4 палачинки:
За тестото:
• 180 g елдено брашно
• 320 ml студена вода
• 1 яйце
• щипка сол
• 4 стръка магданоз
• Олио за тигана
За плънката:
• 150 g крем фреш (Crème Fraîche)• 1 пакет настъргано сирене
• 4 яйца
• 1 пакет нарязана пушена сьомга
• сол и черен пипер
• 4 стръка зелен лук
Приготвяне:
Приготвяне на тестото
За тестото първо нарежете на ситно магданоза. След това смесете брашното от елда със сол и студена вода. Добавете едно яйце и нарязания магданоз. Покрийте тестото и го оставете да престои в хладилник поне 4 часа (или за предпочитане за една нощ).
Приготвяне на палачинката
Загрейте олио в незалепващ тиган и изсипете около 1/4 от приготвеното тесто в центъра на тигана. След това разпределете тестото равномерно по дъното му. След като долната страна леко покафенее и се отделя лесно, обърнете палачинката.
Добавете плънката
За плънката, поставете 1 супена лъжица крем фреш и малко настъргано сирене в центъра на тестото. След това счупете 1 яйце и го поставете върху сиренето. Добавете резен пушена сьомга отстрани. Сгънете страните на палачинката, за да образува квадрат. Жълтъкът и част от сьомгата трябва да се виждат във вдлъбнатината в центъра на палачинката.
За завършек
Покрийте тигана за кратко, докато яйцето стегне. Междувременно измийте зеления лук и го нарежете на тънки кръгчета. След това извадете палачинката от тигана, подправете със сол и черен пипер и поръсете с нарязания зелен лук.
Продукти с елда, които можете да намерите в dm:
Подходящо за както солени, така и за сладки ястия, като палачинки и гофрети
Био пълнозърнесто брашно от елда от dmBio
Купете сега в онлайн магазина на dmЗасищаща закуска без добавена захар
Био каша Basen Balance от dmBio
Купете сега в онлайн магазина на dm