Зимна купа с киноа, авокадо и нар
Защо киноата е толкова здравословна?
Киноата произхожда от Андите в Южна Америка и от хиляди години се цени от инките като основна храна. Семената се считат за истинско суперхрана, тъй като дават около осем грама растителен протеин на порция (1 чаша). Особено ценна е киноата като пълен протеин, тъй като съдържа всички девет незаменими аминокиселини – рядко срещано свойство при растителните храни.
Освен това киноата впечатлява с високо съдържание на фибри, не съдържа глутен и е богата на витамини и минерали като магнезий, желязо, цинк и витамини от група В. Тези хранителни вещества подкрепят храносмилането, енергийния метаболизъм и имунната система, правейки киноата перфектна основа за здравословни ястия.
В комбинация с кръвен портокал, авокадо, спанак, нар и лешници се получава витаминозен, засищащ зимен салат, който не само е вкусен, но и доставя енергия и топли тялото в студените дни. Зимната киноа купа е идеална като основно ястие или като храна за в движение.
Необходими съставки за 4 порции
- 200 g киноа
- 400 ml вода
- 1 щипка сол
- 2 (червени) портокала, нарязани на парчета
- 1 авокадо, нарязано на кубчета
- 100 g пресен спанак
- 1 зърната на 1 нар
- 60 g счукани лешници
- 2 с.л. зехтин
- 2 ч.л. лимонов сок
- 2 с.л. сусамов тахан
- сол и черен пипер на вкус
- по желание: 1 ч.л. мед или кленов сироп
Начин на приготвяне
Изплакнете киноата обилно под течаща вода, за да премахнете естествената горчивина. Сложете киноата с 400 мл вода и щипка сол в тенджера да заври. Намалете котлона и оставете да къкри 12–15 минути, докато водата се поеме. Оставете да се охлади. Обелете и нарежете червените портокали на парчета, нарежете авокадото на кубчета, измийте спанака, почистете нара и накълцайте лешниците на едро. Разбъркайте добре зехтина, лимоновия сок, сусамовия тахан, солта, черния пипер и по желание меда или кленовия сироп, докато се получи кремообразна консистенция. Сложете сварената киноа в голяма купа. Разпределете отгоре спанака, портокала, авокадото, зърната нар и лешниците. Изсипете дресинга върху купата с киноа и разбъркайте внимателно. Насладете се веднага или пригответе на порции за по-късна консумация.
За още по-хрупкава текстура може да се добавят допълнително запечени тиквени семки или конопени семена. Пресни билки като мента или магданоз придават на купата допълнителен аромат.