Active Beauty
Киноа: 10 съвета за приготвянето ѝ + 2 вкусни рецепти с нея
текст:
време за четене: мин
Здравословно & вкусно

Киноа: 10 съвета за приготвянето ѝ + 2 вкусни рецепти с нея

Семената от киноа отдавна са завладели нашите кухни и са задължителна част от всяка здравословна диета. Не всеки обаче знае как да приготви киноа правилно. Разкриваме ключовите съвети за приготвянето ѝ и обясняваме защо киноата е толкова здравословна. Представяме Ви и 2 рецепти с киноа, които да изпробвате.
Приготвянето на киноа не е чак толкова лесно. Подобно на кускуса, правилното приготвяне е от решаващо значение за вкуса. Ако е приготвена както трябва, тази здравословна суперхрана освен вкусна е и полезна, защото е богата на желязо, протеини, укрепва нервите и не съдържа глутен. Богатите на хранителни вещества семена са идеалната основа за каши, салати и здравословни купи.

10 съвета за приготвяне на киноа

1. Накиснете киноата преди готвене

Накисването на киноа преди готвене има 2 предимства: първо, то премахва горчивите вещества (наречени сапонини) много по-ефективно, позволявайки на киноата да развие напълно вкуса си по време на готвене (не забравяйте да изплакнете след накисване!). Време за накисване от 15 до 30 минути е достатъчно, но можете да накиснете киноа и за една нощ (около 8 часа). Второ, накисването прави киноата по-мека и спестява време за готвене по-късно.

2. Оризоварка вместо тенджера

Киноата се приготвя чудесно в оризоварка. Предимството: развива особено кремообразна консистенция и водата не може да прелее или киноата да прегори.

3. Препечете за повече вкус

За да извлечете ядковия вкус на зърната киноа, препечете суперхраната непосредствено преди готвене. Това позволява на зърната да развият пълния си вкус.

4. Подправете по време на готвене

Добавете зеленчуков бульон, билки или доматено пюре още от самото начало. По този начин зърната киноа абсорбират ароматите по време на готвене.

5. Чипс от киноа за повече хрупкавост

Специално удоволствие без угризения: хрупкав чипс от киноа. Сварете киноата както обикновено и след това я изпечете върху тава за печене на около 180 градуса по Целзий за няколко минути до златистокафяво.

6. Пукана киноа като добавка към мюсли

Можете да си купите предварително пуканата киноа или да си я направите сами. Лесно е: всичко, което трябва да направите, е да поставите тенджера на котлона на среден огън, докато се затопли. След това изключете котлона и добавете зърната киноа в тенджерата (така че зърната да са в директен контакт с дъното на тенджерата). Покрийте тенджерата и изчакайте. След кратко време ще имате вкусна пукана киноа. Чудесен добавка към Вашата зърнена закуска!

7. Овкусяване преди сервиране

Сложете върху готовата киноа бучка масло или лъжица зехтин непосредствено преди сервиране. Това ще направи това здравословно ястие по-кремообразно и по-деликатно на вкус.

8. Сладка киноа

Киноата е чудесна основа и за вкусен десерт. За целта сварете зърната в мляко вместо във вода за около 15 минути. След това подправете с канела, мед или захар.

9. Смесете различни видове киноа

Има не само бяла (най-разпространеният вид), но и червена и черна киноа, например. Цветно трио от различни сортове не само подобрява външния вид на всяко ястие, но и добавя повече вкусово разнообразие. Всеки вид киноа има свой уникален аромат.

10. Спазвайте правилното време за готвене на киноа

За да сте сигурни, че Вашата киноа ще е вкусна, е важно да спазвате оптималното време за готвене. В зависимост от вида киноа, това може да бъде между 10 и 20 минути. Следвайте инструкциите на листовката. И не забравяйте: киноата трябва да набъбне след готвене.

Рецепта за салата с киноа

Необходими съставки

  • трицветна киноа
  • 1 тиквичка
  • 5 малки домата
  • царевица
  • зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • по желание: няколко листа мента за гарниране
Начин на приготвяне

Пригответе киноата така, както е описано в основната рецепта по-горе. Измийте тиквичките и ги нарежете на малки парченца. Запържете ги за кратко от двете страни в малък тиган на среден огън. Нарежете доматите на четвъртинки. Сложете царевицата в гевгир, изплакнете с вода и я оставете да се отцеди. Сложете киноата в купа с тиквичките, доматите и царевицата. Подправете със зехтин, сол и черен пипер. Разбъркайте добре. По желание гарнирайте с няколко листа мента.

Здравословна ли е киноата?

Богата на хранителни вещества

Киноата е съдържа много важни хранителни вещества и минерали: витамини от група В, като рибофлавин, желязо, фолиева киселина, магнезий, манган и цинк. Тя е и оптимален източник на протеини и осигурява на организма 8 незаменими аминокиселини.

Осигурява разнообразие за безглутенова диета

Киноата не съдържа глутен и може да бъде включена в диетата на хора с цьолиакия. С различните си разновидности и многобройни варианти за приготвяне тя гарантира разнообразие за хората, неконсумиращи глутен в диетата си.

Комбинирайте я със зехтин, за да бъде още по-полезна!

Стабилизира нивата на кръвната захар

Друго предимство на киноата: ниският ѝ гликемичен индекс! Хората с диабет или такива, които се борят с апетита си, могат да избегнат внезапния скок на нивата на кръвната захар.

Намаля мигренозните пристъпи

Много фактори допринасят за мигрената и не можете просто да я „прогоните с магия“, като ядете киноа. Въпреки това, киноата е препоръчителна храна за страдащите от мигрена, тъй като магнезият и рибофлавинът (B2), които съдържа, се казва, че облекчават симптомите и намаляват честотата на мигренозните пристъпи.

Консумирайте се с мярка

Вкусните неща винаги са най-добри в умерени количества. Тъй като киноата има относително висока хранителна стойност, не бива да прекалявате с порцията в чинията си. Най-добре е да се яде с много цветни смесени зеленчуци като гарнитура!

Киноа, налична в dm:

Букет от вкусове

Трицветна киноа от dmBio

Купете сега в онлайн магазина на dm

Хрупкаво допълнение към закуската или снак

Пукана киноа от dmBio

Купете сега в онлайн магазина на dm

Вечна класика

Бяла киноа от dmBio

Купете сега в онлайн магазина на dm

За съжаление не намерихме резултати за вашето търсене. Моля, опитайте с други търсителни термини.