Active Beauty
3 рецепти за здравословни снаксове, приготвени в Air Fryer
текст:
време за четене: мин
Здравословно пържене с горещ въздух

3 рецепти за здравословни снаксове, приготвени в Air Fryer

Докато гледаме филм, мач или любимо предаване снаксовете са направо задължителни - но защо не ги опитате в по-здравословен вариант? Нека Ви покажем 3 хрупкави алтернативи на чипса, които са не само вкусни, но и значително по-нискокалорични от класическите варианти от супермаркета. Какво Ви е необходимо за направата им? Фритюрник с горещ въздух (air fryer)! Разберете какво още може да приготвите с този практичен кухненски помощник.

Как работи фритюрникът с горещ въздух?

Познатият още като air fryer дава големи обещания за вкусно ханване без гузна съвест. Вместо да плуват в олио, пържените картофки, хапките, тофуто или зеленчуковите чипсове се приготвят на горещ въздух в специален уред. Това създава желаната хрупкава текстура ​​без литри мазнина. В сравнение с класическия фритюрник, този с горещ въздух изисква малко или никаква мазнина. Това не само намалява приема на калории, но и действа благотворно на сърцето, кръвоносните съдове и, разбира се, на фигурата Ви. При пържене на храна в горещ въздух се произвеждат по-малко (нездравословни) наситени мастни киселини, не се образува акриламид, а по-краткото време за готвене означава, че се запазват повече витамини. Това означава и повече хранителни вещества, а в същото време, фритюрникът с горещ въздух използва много по-малко енергия от конвенционалната фурна. И не на последно място: няма остатъци от масло за изхвърляне.

Какво може да приготви един фритюрник с горещ въздух?

Фритюрникът с горещ въздух може да прави много повече от това просто да „пържи“. Можете да печете, гриловате, затопляте и приготвяте основни ястия в него. Независимо дали става въпрос за хрупкаво пиле, печени зеленчуци или сладкиш: възможностите са почти безкрайни. И най-хубавата част? Не е необходимо предварително загряване, а почистването е детска игра – много части могат да се мият дори в съдомиялна машина.

Какво трябва да имате предвид, когато използвате фритюрник с горещ въздух?

  • Предварително загряване: новите уреди често вече не изискват предварително загряване. Въпреки това, все още се препоръчва да оставите уреда да загрее за няколко минути при приготвяне на панирани храни като пържена риба или пилешки хапки. Така ще приготвите хрупкава, равномерно запечена коричка.
  • ​По-малкото е повече: ако кошницата за готвене е препълнена, въздухът не може да циркулира правилно. Това означава, че храната не се сготвя равномерно и понякога дори става кашава. По-малките порции са готови по-бързо! Не забравяйте да разклащате и обръщайте от време на време храната - това гарантира, че тя ще стане равномерно запечена и хрупкава. ​
  • Намасляване: леко напръскване с мазнина върху храната засилва вкуса и осигурява по-равномерно изпичане.

Най-добрите съвети и трикове за фритюрника

  • Пържените картофи остават хрупкави и топли, ако ги оставите във фритюрника с горещ въздих на 80 градуса.
  • Вчерашното парче пица ще има отново свеж вкус, ако го загреете за около 5 до 10 минути на 100 до 150 градуса.
  • Замразените продукти се нуждаят само от около 2/3 от посоченото време на опаковката за готвене - изберете температурата с 10-20 градуса по-висока, отколкото във фурната.
  • Не изхвърляйте стария хляб, а го нарежете на кубчета, смесете го с олио и подправки и го запечете във фурната. Така ще получите хрупкави крутони за салата, които ще се запазят в продължение на няколко седмици, ако се съхраняват херметически затворени съдове.

​Кои ястия не са подходящи за приготвяне във фритюрник с горещ въздух?

  • Течни или богати на сос ястия – те се процеждат през кошницата за готвене. Винаги ги поставяйте храни в подходящ съд или тава за печене.
  • Съставки, които са твърде леки или фини, като например листа от билки или лист хартия за печене, се завихрят от въздушния поток и могат да попаднат в нагревателния елемент - опасност от пожар!
  • Теста, които втасват много (например, приготвени с мая), се приготвят направо в кошницата. Внимание: използвайте само топлоустойчиви аксесоари. Пластмасата се топи при излагане на топлина и може да отделя токсични изпарения.

Какви са недостатъците на фритюрника с горещ въздух?

Въпреки че фритюрникът може да бъде ценно предимство в кухнята, тези, които очакват типичния вкус и текстура на пържени картофи или пържено пиле, приготвено в много олио, може да останат разочаровани. Често този тип фритюрници са компактни, затова ако готвите за няколко човека, ще се наложи да го правите на партиди. Повечето части могат да се мият в съдомиялна машина, но тъй като са много обемисти, те заемат и доста място.

Здравословно и вкусно: 3 рецепти за снаксове, приготвени в air fryer

Зеленчуков чипс

Необходими съставки:
зеленчуци като моркови, тиквички, сладък картоф, пащърнак, цвекло
1-2 с.л. зехтин
​подправки според вкуса (сол, черен пипер, чили, розмарин, мащерка)

Начин на приготвяне:
  1. Обелете зеленчуците (ако е необходимо) и ги нарежете на много тънки шайби, най-добре с белачка. Подредете зеленчуците на един ред в кошницата и винаги работете само с един вид зеленчук, тъй като времето за готвене може да варира. "Пържете" с горещ въздух на 180 градуса за около 20 минути. Разклащайте на всеки пет минути. Времето може да варира в зависимост от вида на зеленчуците и дебелината на резените. Накрая подправете на вкус.

Ябълков чипс
Необходими съставки:

  • 2 ябълки
  • 1 ч.л. канела
  • лимонов сок (по желание)
  1. Начин на приготвяне:
  2. Измийте ябълките, почистете семките им и ги нарежете на тънки филийки (за предпочитане с белачка). По желание поръсете резенчетата ябълка с лимонов сок (това предотвратява покафеняването им) и ги смесете в купа, заедно с канелата. Подредете резенчетата ябълка на един ред в кошницата. Пържете с горещия въздух на 160 градуса за около 10-15 минути, като разклащате от време на време.

Хрупкав нахув
Необходими съставки:

  • 1 консерва нахут/или 250 g сушен нахут
  • 1-2 с.л. зехтин
  • Подправки според вкуса (сол, черен пипер, червен пипер, чесън, чили)
Начин на приготвяне:
  1. Ако ползвате консервиран нахут, отцедете го добре и го изплакнете със студена вода. При сушен нахут: накиснете за една нощ и гответе според инструкциите, докато омекне. Подсушете нахута с кухненска кърпа или кухненска хартия, за да стане по-хрупкав.
  2. Смесете нахута със зехтин и подправки по Ваш избор. Пържете на 180 градуса за около 15-20 минути, докато зрънцата станат златистокафяви и хрупкави. Уверете се, че нахутът е разстелен равномерно върху кошницата.
x
За съжаление не намерихме резултати за вашето търсене. Моля, опитайте с други търсителни термини.