Active Beauty
Веган паста с бяло зеле, пушено тофу и лук
текст:
време за четене: мин
Веган & вкусно

Веган паста с бяло зеле, пушено тофу и лук

През зимата на всички ни се иска нещо вкусно и топло за хапване. Тази веган паста е прочит на традиционното австрийско ястие „Krautfleckerl“, но е изцяло веган, а пушеното тофу и соевият сос придават пикантен акцент на зелето и нудлите.

Кулинарният веган блог Zucker&Jagdwurst ни представя вкусна рецепта за веган паста със зеле и пушено тофу.

Рецепта за веган паста

Необходими съставки за 4 порции

  • 1 kg бяло зеле
  • ​4 глави лук
  • 200 g пушено тофу
  • 1 лимон
  • 15 g магданоз
  • 200 g веган масло
  • 50 g захар
  • 500 g паста или нудли без съдържание на яйца (например фетучини или лингуини)
  • растителна мазнина
  • соев сос (по желание)
  • течен пушек (по желание)
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне

1. Приготвяне на бялото зеле и тофуто
Отстранете кочана на бялото зеле и го нарежете на тънки ивици. Обелете лука, разполовете го и го нарежете на тънки шайби. Нарежете пушеното тофу на малки кубчета, а лимона на резени и накълцайте магданоза на ситно.
2. Задушете бялото зеле и сварете пастата
Сложете веган маслото в тиган, докато се разтопи. Първо задушете шайбите лук за 2-3 минути, докато станат прозрачни, след това добавете бялото зеле, поръсете със захар и разбъркайте. Гответе зелето под капак за около 20 минути, докато омекне и разбърквайте на всеки 5 минути, за да не загори. През това време сварете пастата в подсолена вода до готовност ал денте.
3. Приготвяне на пушеното тофу
Паралелно загрейте олио в друг тиган и запържете кубчетата пушено тофу за 3-4 минути, докато се зачервят добре. По желание подправете с малко соев сос и няколко капки течен дим.
4. Смесете пастата и сготвеното зеле и сервирайте

Сварената паста се добавя към сготвеното зеле в тигана и се разбърква добре. Подправете отново със сол и черен пипер. Разпределете пастата в чинии и отгоре наредете кубчетата пушено тофу и наситнения магданоз и сервирайте с резен лимон.

3 причини защо бялото зеле е полезно

Съдържа много витамини и калций
Зелето е истинска суперхрана. В 100 g бяло зеле има толкова витамин С, колкото в чаша портокалов сок – с порция от 250 g ще покриете дневната си нужда. В бялото зеле се съдържат още: витамини А, В, Е и К, както и минералите калций, желязо и магнезий.

Полезно е за червата
Зелето съдържа много фибри, които не не се разграждат при дъвчене и служат като храна за чревните бактерии - така зелето кара червата да работят и облекчава стомашно-чревните проблеми. За предотвратяване/облекчаване появата на газове се препоръчва да приготвите зелето с подправки като кориандър, кимион или семена от копър, които придават аромат и противодействат на газовете.

Достъпна суперхрана
Глава зеле изглежда впечатляващо – евтин и лесен за съхранение зеленчук, който се среща почти навсякъде по света и то целогодишно. Бялото зеле е особено вкусно от късна есен до месец март.

x
За съжаление не намерихме резултати за вашето търсене. Моля, опитайте с други търсителни термини.