Active Beauty
Пречистване на черния дроб: Съвети и рецепти от диетолог по традиционна китайска медицина
текст:
Сподели с приятели: Масово актуализиране
Детокс

Пречистване на черния дроб: Съвети и рецепти от диетолог по традиционна китайска медицина

Ако черният ни дроб не функционира добре, това влияе на цялостното ни благосъстояние. Как може да се пречисти черният дроб? Кои храни подпомагат черния дроб? Диетологът по традиционна китайска медицина Катерина Цигелбауер споделя много практични съвети в новата си книга „Укрепи своя черен дроб“.

Модерният начин на живот не е особено благоприятен за здравето на черния дроб: постоянна достъпност на храни, богати на мазнини и захар, хроничен стрес и недостатъчно движение. Затова е още по-важно устойчиво да подпомагаме работата на този орган.

Новата книга „Укрепи своя черен дроб. Лечебно хранене за здрав черен дроб“ от Катерина Цигелбауер предлага практически съвети, лесни за прилагане в ежедневието. Дипломираният диетолог по традиционна китайска медицина (ТКМ) представя подробен шестседмичен план за детоксикация на черния дроб и предлага 50 лесни рецепти за вкусно и полезно хранене, което подпомага черния дроб. Обобщихме най-важните съвети за пречистване и укрепване на черния дроб.

Защо е толкова важен здравият черен дроб?
Черният дроб е най-голямата жлеза в човешкото тяло с тегло около 1,4-1,8 кг. Той се намира в дясната горна част на корема под ребрата. Този жизненоважен орган изпълнява множество важни функции в метаболизма, включително и неутрализиране на вредни вещества. Макар да е изключително издръжлив и способен на само възстановяване, дори той може да достигне пределите си. Проблемът е, че в черния дроб няма нерви, затова проблемите могат да останат незабелязани за дълго време.

Според традиционната китайска медицина (ТКМ) черният дроб отговаря за свободния поток на Ци (жизнена енергия). „Когато Ци не тече свободно, рано или късно се появяват болки или други физически симптоми“, обяснява Цигелбауер. „Ци движи и кръвта, затова блокирането на Ци води до застой на кръвта.“ Чувства като страх, гняв или тъга – особено ако са потиснати – също могат да блокират потока на Ци, както и метеорологичните условия, храненето и стресът.

„Свободният поток на Ци осигурява емоционален баланс, редовна храносмилателна и менструална функция и липса на болки“, описва експертката от ТКМ здравословното състояние.

Кога трябва да прочистим черния дроб?

Според диетолога по традиционна китайска медицина има множество симптоми, които показват, че енергията на черния дроб не е в равновесие. Това са чести газове, редуващи се диария и запек, странична болка в корема, чупливи нокти, при жените склонност към предменструален синдром и менструални болки. Главоболие и депресивни настроения също могат да бъдат свързани с претоварен черен дроб. „Черен дроб не понася напрежение!“, подчертава Цигелбауер. Стресовият хормон кортизол води до натрупване на повече мазнини в черния дроб.

Според учението на ТКМ има седем типа заболявания, свързани с черния дроб, всеки със свои симптоми, които Цигелбауер разглежда подробно в книгата си. Ето кратък преглед на основните характеристики:

  • Застой на чернодробното Ци: газове и запек при стрес и напрежение, нередовна менструация, колебания в настроението
  • Недостиг на чернодробна кръв: сухи очи, вътрешно безпокойство, нервна нестабилност, проблеми със съня, чупливи нокти и коса
  • Недостиг на чернодробен Ин: типични симптоми на менопауза като безсъние и топли вълни
  • Избухливо чернодробно Ян: внезапни силни главоболия, световъртеж, изблици на гняв
  • Червена топлина в черния дроб (особено при младежи и млади мъже): зачервено лице и гореща глава, зачервени очи, силна телесна миризма, повишена дейност, дори агресия
  • Вятър на черния дроб: зрителни нарушения, силен световъртеж, нервни болки, склонност към спазми
  • Влажна топлина в черния дроб и жлъчния мехур: депресия, раздразнителност, лепкав стол, мазна и пърхотна кожа на главата, непоносимост към мазни храни

Интересен факт е, че в ТКМ не съществува диагнозата мастен черен дроб в класическия ѝ вид. Според западната медицина хроничното мастно чернодробно заболяване основно се дължи на прекомерна употреба на захар, алкохол и тежка храна, както и недостатъчна физическа активност. Безсимптомната продължителна мастна инфилтрация на черния дроб повишава риска от развитие на диабет тип 2 и подпомага появата на хепатит, цироза и други сериозни заболявания, свързани с необратима белезна промяна на чернодробната тъкан.

Какво подпомага пречистването на черния дроб?
Много пресни и възможно най-естествени храни са истински балсам за черния дроб. Зеленчуците трябва да присъстват ежедневно в менюто, като например фенел, къдраво зеле, къдраво зеле, зеле, маслини, червено цвекло и кълнове. Зелените пресни билки като босилек, кресон и мента също укрепват черния дроб. Диетологът по традиционна китайска медицина (ТКМ) препоръчва поне пет пъти седмично да се приема сварена закуска.

Катерина Цигелбауер отбелязва, че не бива да очакваме бързи чудеса от тези приятелски за черния дроб храни и не е полезно да ги консумираме в огромни количества. Тяхното въздействие идва бавно, но устойчиво. „За оптимален ефект яжте редовно малки количества. Важна е последователността, а не количеството,“ обяснява експертката.

Същото се отнася и за киселинните храни и напитки. „Киселото в умерени количества укрепва черния дроб, твърде много кисело го разболява,“ казва Цигелбауер. Добре е сутрин да се изпиват 1-2 чаши топла или гореща вода с 1-2 супени лъжици лимонов сок, но две чаши сок от портокал са твърде много. Непастьоризираният ябълков оцет също може да подкрепи черния дроб. Важно е да се вслушвате в сигналите на тялото си: „Можем да храносмиламе добре само това, което ни харесва. И не пийте чай, който ви кара да се чувствате гадно.“

Помагат ли чесън и лимон за пречистване на черния дроб?
Често се твърди, че чесънът подпомага детоксикацията на черния дроб. Опитната диетоложка по ТКМ обаче не го препоръчва: „Зеленчуците с топлинно въздействие като лук, чесън и праз също движат Ци, но при вътрешна топлина не са подходящи. Много от моите пациенти с застой на чернодробното Ци имат и симптоми на топлина, като акне, киселини, горещи вълни или обилно потене.“ Затова тя препоръчва да не се консумират големи количества чесън, лук и праз.

Хранителни добавки за черния дроб
Относно хранителните добавки Цигелбауер е предпазлива. Съществуват различни продукти за детоксикация на черния дроб, като магарешки бодил или куркума, но трябва да се избира качествена продукция. Активните вещества в капсулите обикновено са значително по-концентрирани в сравнение с чайове или подправки. Не се препоръчва да се комбинират много добавки едновременно. „Използвайте ги за определен период от време, като според мен те не трябва да са постоянно решение,“ съветва експертката.

Чаеве, които детоксикират черния дроб
Цигелбауер препоръчва да не се пият повече от 2-3 чаши на ден от една и съща билка. За да се избегнат нежелани ефекти, е хубаво да се сменят видовете чай на всеки няколко седмици. Смеските от билки също са опция. Сред билките, които ТКМ диетоложката включва в книгата си „Укрепи своя черен дроб“, са:

  • Женско биле: стимулира Ци, добро при менструални болки и нередовна менструация, в комбинация с глухарче и мента
  • Коприва: стимулира Ци, известна с пречистващото си действие
  • Лайка: нежно стимулира Ци, подходяща при ПМС
  • Мента: движи чернодробното Ци, полезна при главоболие
  • Глухарче: стимулира Ци, помага при менструални болки и храносмилателни неразположения като газове и тежест
  • Зелен чай: детоксикира и подпомага усвояването на животински протеини

Допълнителни съвети за здрав черен дроб
Да разчитаме единствено на чайове за детоксикация и да не променяме начина си на живот, според експертката, е недостатъчно. „Ако искате да подобрите симптомите си, най-важно е да намалите вредните навици. Така ще постигнете повече, отколкото с акупунктура и билки.“
Прекомерните порции, готовите и преработени храни с подобрители на вкуса, оцветители и консерванти, както и алкохол, никотин и прекомерна захар, натоварват черния дроб. Добре е да се консумират умерено кафе, мазнини и месо. Поглъщането на храна в бързина затруднява усещането за ситост и води до преяждане. Също така не са препоръчителни междинните закуски, тъй като черният дроб се нуждае от почивка между основните хранения.

Hier erklärt eine Expertin, wie eine zuckerfreie Ernährung langfristig auf den Körper wirkt.

Забавяне на ежедневието

Според учението на Традиционната китайска медицина (ТКМ) черният дроб е тясно свързан с нашата психика и емоционално състояние. Народните мъдрости като „Драповете ми минаха през черния дроб“ насочват към тази връзка. Затова е важно да намаляваме стреса и да поддържаме психичното равновесие. „Ако постоянно контролирате или потискате чувствата си, това в дългосрочен план натоварва черния дроб“, обяснява Цигелбауер.


Методи за възстановяване на потока на Ци

В ТКМ съществуват няколко метода за възстановяване на свободния поток на Ци – жизнената енергия. Сред тях са акупунктурата и физическата активност, но без натоварване и стрес. „Движението, което е само за удоволствие, помага на черния дроб повече от дисциплинирано трениране“, подчертава експертът. Дихателните техники също имат значение: „Дишайте в корема и таза, а не само в гърдите.“


Спазване на биоритъма на черния дроб

Много органи следват „вътрешен часовник“, включително и черният дроб. Той работи най-слабо между 13 и 15 ч, което може да се има предвид при планирането на храненията. Следобедната почивка – не задължително сън – също подпомага черния дроб.

Черният дроб достига своя енергиен пик нощем между 1 и 3 ч. „Тогава трябва да спим дълбоко,“ съветва специалистът. Затова е добре да си лягаме значително преди полунощ.


Топъл компрес за детоксикация на черния дроб

За да подпомогнем естествения биоритъм, може да се използва топъл компрес за черния дроб. Приложението му е след обяд или вечер преди сън. Поставя се топла, влажна кърпа върху дясната страна на корема, покрита с суха кърпа и бутилка с гореща вода. Компресът действа 20-30 минути и чрез топлината стимулира кръвообращението, което ускорява разграждането на токсините.


Какво облекчава черния дроб при прием на лекарства?

Много лекарства натоварват черния дроб. Ако това се случва за кратко, обикновено няма проблем. „Черният дроб е орган с голяма способност за възстановяване,“ казва Цигелбауер. При дългосрочен или постоянен прием обаче е важно да се облекчи натоварването му.


Съвети за подпомагане на черния дроб

Най-голям ефект има отказът от алкохол, цигари, кафе и преработени храни. Това включва и всички продукти с овкусители, оцветители и консерванти. Широката консумация на сладки плодове и захар също вреди на черния дроб. Експертът препоръчва да се яде бавно и спокойно, за да се усети естествената ситост и да се спре навреме.

Рецепти, които укрепват черния дроб
В своята книга с 50 рецепти диетологът по традиционна китайска медицина Катерина Цигелбауер показва, че храненето според ТКМ може да бъде успешно и без екзотични съставки и сложни рецепти. Нейният най-важен съвет за хранене, благоприятно за черния дроб, е: „Сгответе прости ястия, използвайки само две до три основни съставки на хранене – например картофи с яйце и тиквички, добавете подходяща мазнина и подправки.“

Тя също така препоръчва да не се консумира ежедневно животински протеин. Затова много от нейните рецепти са вегетариански или дори вегански. За да получите необходимите протеини, отлично решение са зеленчуци с високо съдържание на белтъчини, зърнени култури и бобови растения. Важна е и гарнитурата: „Особено през пролетта и лятото яжте горчиви зелени салати като ендивия, цикория или радичио като малка гарнитура към основните ястия.“

Gebackene Auberginen mit Tomaten

Zubereitungszeit: ca. 10 Minuten (plus 30 Minuten Backzeit)
Wirkung: kühlt Leber-Hitze, Auberginen bewegen das Qi und das Blut

Zutaten:
  • 4 Auberginen
  • 1 TL Kräuter der Provence
  • 2 EL Olivenöl
  • Salz
  • 8-10 kleine Tomaten
  • 100 g Feta
Zubereitung:
Den Backofen auf 170°C Ober-/Unterhitze (150°C Umluft) vorheizen.
Die Auberginen waschen, der Länge nach in etwa 1 cm dicke Scheiben schneiden. Auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backblech legen, mit Kräutern der Provence würzen, mit Olivenöl beträufeln und salzen.
Die Tomaten waschen und vierteln, auf den Auberginenscheiben verteilen. Den Feta zerbröckeln und ebenfalls auf den Auberginen verteilen. Alles für etwa 30 Minuten in den Backofen geben.
Die gebackenen Auberginen anrichten und zum Beispiel Kartoffeln, Basmatireis, Polenta oder Couscous dazu reichen.

Variation:
Wenn es schneller gehen soll, können Sie das Gemüse auch einfach in einer Pfanne anbraten. Schneiden Sie dafür die Auberginen in kleinere Stücke. Sie können dasselbe Rezept auch mit Zucchini statt Auberginen probieren, Paprika eignet sich ebenfalls gut. Die Zubereitung im Backofen macht diese Sommergemüse etwas wärmender, sodass sie für Kältetypen bekömmlicher werden (zum Beispiel bei Neigung zu dünnem Stuhl, Frieren, Wassereinlagerungen).

Tipp:
Kochen Sie größere Mengen und essen Sie die Reste am Abend oder am nächsten Tag kalt als Antipasti. Das Gericht eignet sich auch gut zum Mitnehmen.
Моля, опитайте с други търсителни термини. Споделете статия в Pinterest