Horchata: 2 есенни рецепти за вкусната напитка!
Откъде произходжа актуалната напитка?
Модерната напитка орчата произхожда от Валенсия в Южна Испания, където е известна като „Orxata de Xufas“, което се превежда като „тигрово мляко“. Безалкохолната напитка е широко достъпна и в Мексико под името „орчата“, където се приготвя предимно с оризово мляко. Напитката обикновено се приготвя изцяло на растителна основа. Тя е безалкохолна и може да се приготви и с кафе, ако желаете.
Как се консумира?
В Испания и Мексико орчатата обикновено се сервира студена с кубчета лед, тъй като тези страни са много горещи през по-голямата част от годината, и там е възприета като освежаваща напитка. Въпреки това, тя може да се сервира и топла - за уютна есенна атмосфера.
Здравословна ли е?
Ако си я приготвите сами и внимавате да не добавяте твърде много захар, орчата може да бъде здравословен източник на енергия. Въпреки това, трябва да се консумира умерено. Колко здравословна е тя зависи от начина, по който е приготвена:
- орчата с мляко от тигров орех: оригиналната версия от Валенсия се гордее с желязо, калций и магнезий, наред с други хранителни вещества. Фибрите, които съдържа, имат положителен ефект върху чревната флора, а витамин Е има антиоксидантен ефект. Тази версия дори е средство за красота, защото съдържа биотин, който е добър за кожата и косата.
- орчата с оризово мляко: важно е да се уверите, че оризът е органичен и да го изплакнете обилно с вода преди обработка. Тази версия на хорчата от Мексико обаче не е нито нискокалорична, нито особено богата на хранителни вещества.
- орчата с бадемово мляко: напитката с бадемово мляко е нискокалорична (освен ако няма твърде много добавена захар!), съдържа ненаситени мастни киселини (добри за висок холестерол) и има антиоксидантни свойства поради високото си съдържание на витамин Е.
1. Horchata с оризово мляко
Необходими съставки
- 200 g дългозърнест ориз
- 1 L вода
- 1 пръчка канела
- сироп от агаве
- смляна канела
Начин на приготвяне
Сложете 200 g дългозърнест ориз в гевгир и изплакнете обилно. Загрейте половин литър вода в тенджера, след което изключете котлона и оставете тенджерата настрана. Добавете измития дългозърнест ориз и пръчка канела. Покрийте тенджерата и оставете да се запари за 8 часа. Извадете пръчката канела и изсипете съдържанието на тенджерата в блендер. Добавете половин литър вода и пасирайте, докато достигне течна консистенция. Прецедете сместа през фина цедка. Загрейте сместа и след това я изсипете в термоустойчива чаша (или термос). Накрая подсладете със сироп от агаве на вкус и поръсете с канела. По желание: гарнирайте с пръчка канела.
2. Horchata Latte с бадемово мляко
Необходими съставки
- кафе
- бадемово мляко
- ванилова захар
- оризов сироп
- смляна канела
- пръчка канела