Active Beauty
Horchata: 2 есенни рецепти за вкусната напитка!
текст:
Сподели с приятели: Масово актуализиране
Уютно!

Horchata: 2 есенни рецепти за вкусната напитка!

Култовата напитка орчата произхожда от испаноезичните страни и в момента е супер актуална. Нека Ви разкажем колко здравословна е всъщност вкусната напитка и какви са различните начини за приготвянето и сервирането ѝ. Приготвили сме 2 рецепти, които да изпробвате.

Откъде произходжа актуалната напитка?

Модерната напитка орчата произхожда от Валенсия в Южна Испания, където е известна като „Orxata de Xufas“, което се превежда като „тигрово мляко“. Безалкохолната напитка е широко достъпна и в Мексико под името „орчата“, където се приготвя предимно с оризово мляко. Напитката обикновено се приготвя изцяло на растителна основа. Тя е безалкохолна и може да се приготви и с кафе, ако желаете.

Как се консумира?

В Испания и Мексико орчатата обикновено се сервира студена с кубчета лед, тъй като тези страни са много горещи през по-голямата част от годината, и там е възприета като освежаваща напитка. Въпреки това, тя може да се сервира и топла - за уютна есенна атмосфера.

Здравословна ли е?

Ако си я приготвите сами и внимавате да не добавяте твърде много захар, орчата може да бъде здравословен източник на енергия. Въпреки това, трябва да се консумира умерено. Колко здравословна е тя зависи от начина, по който е приготвена:

  • орчата с мляко от тигров орех: оригиналната версия от Валенсия се гордее с желязо, калций и магнезий, наред с други хранителни вещества. Фибрите, които съдържа, имат положителен ефект върху чревната флора, а витамин Е има антиоксидантен ефект. Тази версия дори е средство за красота, защото съдържа биотин, който е добър за кожата и косата.
  • орчата с оризово мляко: важно е да се уверите, че оризът е органичен и да го изплакнете обилно с вода преди обработка. Тази версия на хорчата от Мексико обаче не е нито нискокалорична, нито особено богата на хранителни вещества.
  • орчата с бадемово мляко: напитката с бадемово мляко е нискокалорична (освен ако няма твърде много добавена захар!), съдържа ненаситени мастни киселини (добри за висок холестерол) и има антиоксидантни свойства поради високото си съдържание на витамин Е.

1. Horchata с оризово мляко

Необходими съставки

  • 200 g дългозърнест ориз
  • 1 L вода
  • 1 пръчка канела
  • сироп от агаве
  • смляна канела


Начин на приготвяне

Сложете 200 g дългозърнест ориз в гевгир и изплакнете обилно. Загрейте половин литър вода в тенджера, след което изключете котлона и оставете тенджерата настрана. Добавете измития дългозърнест ориз и пръчка канела. Покрийте тенджерата и оставете да се запари за 8 часа. Извадете пръчката канела и изсипете съдържанието на тенджерата в блендер. Добавете половин литър вода и пасирайте, докато достигне течна консистенция. Прецедете сместа през фина цедка. Загрейте сместа и след това я изсипете в термоустойчива чаша (или термос). Накрая подсладете със сироп от агаве на вкус и поръсете с канела. По желание: гарнирайте с пръчка канела.

2. Horchata Latte с бадемово мляко

Необходими съставки

  • кафе
  • бадемово мляко
  • ванилова захар
  • оризов сироп
  • смляна канела
  • пръчка канела


Начин на приготвяне

Пригответе еспресо в термоустойчива чаша (или термос). Загрейте бадемовото мляко в малка тенджерка и го добавете към еспресото. Разбъркайте с лъжица ванилова захар и малко оризов сироп. Накрая поръсете със смляна канела. По желание: гарнирайте с пръчица канела.
Моля, опитайте с други търсителни термини. Споделете статия в Pinterest