3 рецепти за домашна гранола


Гранола с бадеми и кокос

Необходими съставки за 6–8 порции (около 450 g)


Начин на приготвяне

1. Загрейте фурната на 150 °C с включен горен и долен реотан. Застелете хартия за печене в тавата. Нарежете на едро бадемите и кашуто и ги сложете в купа. Добавете кокосовите стърготини, слънчогледовите семки, тиквените семки и сусама и разбъркайте всичко добре.
2. Смесете кленовия сироп, меда, кокосовото масло, какаото на прах, канелата и солта в купа и ги добавете към останалите продукти. Изпечете сместа, нарежете кайсиите на малки парченца и ги смесете с какаовите зърна.
3. Поставете тавата във фурната на средния рафт и печете гранолата за още 7 минути, до постигане на златистокафяв цвят. След като изстине, добавете какаовите зърна.

Останали ли са какаови зърна? Тогава защо да не опитате тази вкусна рецепта за енергийни бонбони!

Гранола с канела и ядки

Необходими съставки за 6–8 порции (около 450 g)


Начин на приготвяне

1. Загрейте фурната на 180 °C с включен горен и долен реотан. Застелете хартия за печене в тавата. Сложете ориза в блендер и блендирайте докато парченцата ориз не станат съвсем фини.
2. Смесете ориза с овесените ядки, кашуто, сусама, захарта и солта в купа.
3. Смесете кленовия сироп, меда, рапичното олио и канелата в отделна купа. Добавете ги към останалите съставки, разбъркайте добре, разпределете върху тавата за печене и печете на средния рафт на фурната за около 15 минути.


Гранола с куркума

Необходими съставки за 6–8 порции (около 450 g)

Начин на приготвяне

1. Загрейте фурната на 180 °C с включен горен и долен реотан. Застелете хартия за печене в тавата. Смесете в купа овесените ядки, филираните бадеми, пукания ориз и киноата със захарта и солта.
2. Смесете кокосовото масло, кленовия сироп и куркумата на прах в отделна купа и ги добавете към останалите съставки. Разбъркайте всичко добре, разпределете върху тавата за печене и печете на средна решетка за около 15 минути. Междувременно нарежете сушения физалис и го добавете към изпечената гранола.

Какво трябва да знаем за гранолата?

  • Разлика между мюсли и гранола: мюслито е смес от зърна - най-често овес, пшеница или лимец, допълнено с ядки, семен и сушени плодове. За хрупкава гранола тези съставките се смесват с масло и рафинирана захар (алтернативно с мед или друг подсладител) и се изпичат. Ето защо гранолата често е по-калорична от класическото мюсли.
  • Гаранция за хрупкавост: за да сте сигурни, че гранолата ще има хрупкав вкус в продължение на няколко седмици я оставете да се охлади на стайна температура, след това я поставете в големи, херметически затворени буркани за съхранение и я съхранявайте на хладно и тъмно място.


Открийте разнообразие от готови граноли в dm: