Запеканка с паста и зеленчуци – златиста, хрупкава и любима на цялото семейство
Вкусна запеканка с паста и свежи зеленчуци – идеалното ястие, когато Ви се хапва нещо уютно и домашно. Независимо дали ще го приготвите за бърза семейна вечеря или когато посрещате приятели у дома – тези две вариации на запеканката ще Ви спечелят с неустоимия си вкус, златиста хрупкава коричка и със сигурност ще се превърнат в любимец на трапезата!
Запеканка с паста и зеленчуци: Две вкусни летни рецепти
Канелони със спанак и сос бешамел
Необходими продукти за 4 порции:
- 400 g пресен листен спанак
- 1 скилидка чесън
- 1 глава лук
- 60 g кедрови ядки
- 100 g бекон на кубчета
- прясно смлян черен пипер
- индийско орехче
- 150 g рикота
- 12 канелони
- масло за намазване на тавата
- сол
- 3 с.л. масло
- 3 с.л. брашно
- 400 ml прясно мляко
- 100 g настърган кашкавал (или другo твърдo сиренe)
Начин на приготвяне
1. Загрейте фурната и подгответе спанака и кедровите ядки
Загрейте фурната на 200 °C (горен и долен реотан). Измийте и подсушете спанака. Обелете и нарежете на ситно чесъна и лука. Запечете леко кедровите ядки в сух тиган, извадете ги и ги оставете настрана.
2. Пригответе плънката за канелоните
Запържете бекона в тиган, добавете чесъна и лука и ги задушете леко. Добавете спанака, оставете го да омекне и овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче. Свалете от котлона, оставете сместа да се охлади, нарежете я на едро и прибавете рикотата и запечените кедрови ядки. Подправете на вкус.
3. Напълнете канелоните и пригответе бешамела
Напълнете канелоните с плънката и ги подредете едно до друго в намаслена тава за печене. За бешамеловия сос разтопете масло в тенджера, поръсете брашно отгоре, разбъркайте двете съставки, леко запържете и залейте с млякото. Разбъркайте соса с бъркалка, за да не се образуват бучки от брашното. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче и свалете бешамеловия сос от котлона.
4.Запечете канелоните
След като бешамеловия сос е готов ги Намажете канелоните, поръсете настъргания кашкавал и печете в предварително загрята фурна за около 30 минути.
Запеканка с паста, моркови, тиквички и кайма
Необходими продукти за 4 порции:
- 500 g паста (напр. ригатони)
- сол
- 1 глава лук
- 3 моркова
- 2 тиквички
- половин връзка зелен лук
- 1 с.л. олио
- 400 g кайма
- 2 ч.л. доматено пюре
- 1 консерва домати (425 ml)
- 150 ml зеленчуков бульон
- 2 с.л. + 1 ч.л. зехтин
- черен пипер
- 125 g моцарела
- 50 g гауда
- 3 резена бекон, около 36 g
- около 75 g рукола
- 1 ч.л. балсамов оцет
Как се приготвя:
1. Сварете пастата и нарежете зеленчуците
Загрейте фурната на 175 °C. Сварете пастата в подсолена вода според указанията на опаковката. Обелете и нарежете на ситно лука. Нарежете морковите и тиквичките на ленти. Нарежете зеления лук.
2. Пригответе каймата
Загрейте олиото в тиган и запържете каймата,докато стане на трохи. Добавете нарязания лук и доматеното пюре и запържете за кратко. Добавете доматите и бульона и оставете да къкри леко за около 10 минути.
3. Отцедете пастата и запържете зеленчуците
Отцедете пастата. Загрейте 1 с.л. зехтин в тиган. Запържете нарязаните тиквички и моркови до златисто кафяво. Добавете зеления лук. Подправете със сол и пипер и премахнете от тигана.
4. Запечете пастата, зеленчуците и каймата
Смесете пастата, зеленчуците и каймата и ги сложете в намаслена тава. Нарежете моцарелата и настържете гаудата, след което поръсете отгоре. Запечете във фурната за около 20 минути, докато стане златистокафяво на цвят.
5. Запържете бекона и мариновайте руколата
Запържете филийките бекон до хрупкавост. Извадете и оставете да се отцедят върху кухненска хартия. Почистете, измийте и подсушете руколата и я нарежете на ситно. Натрошете бекона на парчета. Смесете руколата и бекона заедно с една чаена лъжица зехтин и оцета.
6. Извадете запеканката от фурната и я украсете
Извадете запеканката от фурната. Поръсете със сместа от рукола и бекон и сервирайте.