Запеканка с паста и зеленчуци: Две вкусни летни рецепти

Канелони със спанак и сос бешамел

Необходими продукти за 4 порции:
  • 400 g пресен листен спанак
  • 1 скилидка чесън
  • 1 глава лук
  • 60 g кедрови ядки
  • 100 g бекон на кубчета
  • прясно смлян черен пипер
  • индийско орехче
  • 150 g рикота
  • 12 канелони
  • масло за намазване на тавата
  • сол
  • 3 с.л. масло
  • 3 с.л. брашно
  • 400 ml прясно мляко
  • 100 g настърган кашкавал (или другo твърдo сиренe)

Начин на приготвяне

1. Загрейте фурната и подгответе спанака и кедровите ядки

Загрейте фурната на 200 °C (горен и долен реотан). Измийте и подсушете спанака. Обелете и нарежете на ситно чесъна и лука. Запечете леко кедровите ядки в сух тиган, извадете ги и ги оставете настрана.

2. Пригответе плънката за канелоните

Запържете бекона в тиган, добавете чесъна и лука и ги задушете леко. Добавете спанака, оставете го да омекне и овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче. Свалете от котлона, оставете сместа да се охлади, нарежете я на едро и прибавете рикотата и запечените кедрови ядки. Подправете на вкус.

3. Напълнете канелоните и пригответе бешамела

Напълнете канелоните с плънката и ги подредете едно до друго в намаслена тава за печене. За бешамеловия сос разтопете масло в тенджера, поръсете брашно отгоре, разбъркайте двете съставки, леко запържете и залейте с млякото. Разбъркайте соса с бъркалка, за да не се образуват бучки от брашното. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче и свалете бешамеловия сос от котлона.

4.Запечете канелоните

След като бешамеловия сос е готов ги Намажете канелоните, поръсете настъргания кашкавал и печете в предварително загрята фурна за около 30 минути.

Запеканка с паста, моркови, тиквички и кайма

Необходими продукти за 4 порции:
  • 500 g паста (напр. ригатони)
  • сол
  • 1 глава лук
  • 3 моркова
  • 2 тиквички
  • половин връзка зелен лук
  • 1 с.л. олио
  • 400 g кайма
  • 2 ч.л. доматено пюре
  • 1 консерва домати (425 ml)
  • 150 ml зеленчуков бульон
  • 2 с.л. + 1 ч.л. зехтин
  • черен пипер
  • 125 g моцарела
  • 50 g гауда
  • 3 резена бекон, около 36 g
  • около 75 g рукола
  • 1 ч.л. балсамов оцет

Как се приготвя:

1. Сварете пастата и нарежете зеленчуците

Загрейте фурната на 175 °C. Сварете пастата в подсолена вода според указанията на опаковката. Обелете и нарежете на ситно лука. Нарежете морковите и тиквичките на ленти. Нарежете зеления лук.

2. Пригответе каймата

Загрейте олиото в тиган и запържете каймата,докато стане на трохи. Добавете нарязания лук и доматеното пюре и запържете за кратко. Добавете доматите и бульона и оставете да къкри леко за около 10 минути.

3. Отцедете пастата и запържете зеленчуците

Отцедете пастата. Загрейте 1 с.л. зехтин в тиган. Запържете нарязаните тиквички и моркови до златисто кафяво. Добавете зеления лук. Подправете със сол и пипер и премахнете от тигана.

4. Запечете пастата, зеленчуците и каймата

Смесете пастата, зеленчуците и каймата и ги сложете в намаслена тава. Нарежете моцарелата и настържете гаудата, след което поръсете отгоре. Запечете във фурната за около 20 минути, докато стане златистокафяво на цвят.

5. Запържете бекона и мариновайте руколата

Запържете филийките бекон до хрупкавост. Извадете и оставете да се отцедят върху кухненска хартия. Почистете, измийте и подсушете руколата и я нарежете на ситно. Натрошете бекона на парчета. Смесете руколата и бекона заедно с една чаена лъжица зехтин и оцета.

6. Извадете запеканката от фурната и я украсете

Извадете запеканката от фурната. Поръсете със сместа от рукола и бекон и сервирайте.