Веган улична храна: Рецепта за веган бурито с вкус Маргарита
Веганите също консумират улична храна като бургери, бурито или такоси. В немската готварска книга „Vegan auf die Hand“ има много рецепти за вкусни веган алтернативи на уличната храна, които Ви отвеждат на кулинарно пътешествие по улиците и пазарите на Северна и Южна Америка и Азия, възбуждат апетита Ви и Ви подканват сами да ги опитате.
Веган уличната храна преобръща кулинарните тенденции
Дълго време уличната храна се считаше за евтино, непълноценно и нездравословно удоволствие, но в книгата “Vegan auf die Hand” блогърите от Eat-This Надин Хорн и Йорг Майер доказват обратното. Книгата е вдъхновена от рецептите по цял свят, но в по-здравословна версия, без животински продукти. Веган уличната кухня разчита на креативност и пресни сезонни продукти, често от органично земеделие. Същински кулинарен обрат в името на опазването на околната среда и климата! Ето и нашето любимо ястие от книгата:Рецепта: Веган бурито с вкус Маргарита и ферментирали моркови
Съставки:
За ферментиралите моркови:2 големи моркова
1 глава червен лук
2 бр. дафинови листа
1 чушка Халапеньо
½ ч.л. сушен риган
1 ч.л. сол
3 с.л. бял оцет
За пълнежа на буритото:
100 g киноа
325 g сейтан
2 с.л. зехтин
За соса:
2 скилидки чесън
100 ml портокалов сок
40 ml сок от лайм
4 с.л. кетчуп
¼ ч.л. чили на прах
½ ч.л. сол
80 ml текила
½ ч.л. настъргана кора от лайм
Допълнително:
4 пшенични тортили
4 големи листа салата (напр. Романа)
Начин на приготвяне:
1. Нарежете морковите на едро, а лука на немного фини ленти.
2. Сварете морковите, лука и дафиновите листа и оставете сместа да къкри за около 10 минути, след това отцедете и нарежете чушката халапеньо на шайби. Смесете морковите, лука, халапеньото, ригана, солта и оцета и оставете настрани.
3. Изплакнете добре киноата с гореща вода, след това я сварете в 200 ml вода на умерен огън за 10 минути. Свалете от котлона и оставете да набъбне за 15 минути.
4. За соса нарежете на ситно скилидките чесън и пасирайте добре с останалите съставки за него (без кората от лайм), добавете я накрая.
5. Накъсайте или нарежете сейтана на резени, запържете го в горещ тиган за 6 минути, като рядко го разбърквате. Когато сейтанът стане хрупкав, изключете котлона и добавете соса, като го оставите да покъкри за 2-3 минути.
6. Запечете тортилите в сух тиган за половин минута на страна. Измийте листата от маруля. Сложете малко киноа в средата на тортилата, добавете от сейтана със соса с вкус Маргарита, добавете морковите и лист маруля. Сгънете буритото настрани и след това го навийте на руло.
Съвет: Експериментирайте и с други зеленчуци, освен моркови – може да пробвате със зелен боб или бок чой, които подхождат особено добре на това Маргарита бурито.