Active Beauty
Универсална сода за хляб: лек за почти всичко!
текст:
време за четене: мин
Трикове за домакинството, кухнята и здравето

Универсална сода за хляб: лек за почти всичко!

Нетоксична, екологично чиста и бюджетна: содата за хляб е гениално универсално средство и принадлежи на всяко домакинство. Независимо дали става дума за почистване, готвене или дори някакви заболявания. Какво прави содата за хляб толкова специална и как може да бъде използвана? Ето най-добрите съвети и трикове за използването ѝ.

Какво представлява содата за хляб?

Натриевият бикарбонат, химически известен като натриев хидрогенкарбонат (NaHCO₃), е естествено срещащ се минерал, включително в езерото Натрон в Танзания (Африка). В Германия, той обикновено се произвежда по химичен път, главно чрез процеса на Solvay. При този процес към солен разтвор се добавят амоняк и въглероден диоксид (CO₂), в резултат на което се получава утайка от натриев бикарбонат. Получената сода за хляб се филтрира, промива и изсушава. Тя е без мирис, нетоксична и биоразградима, което я прави идеална алтернатива на много химически продукти в домакинството.


Сода за хляб, калцинирана сода и бакпулвер - какви са разликите?

Тези три бели прахообразни вещества изглеждат сходни, но имат различни свойства и приложения.
Содата за хляб е слабо алкален прах. Тя реагира с киселини като лимонов сок, оцет или кисело мляко и при това отделя въглероден диоксид (CO₂). Тази реакция осигурява отпускане на тестото по време на печене. В допълнение към функцията си на втасващ материал, содата за хляб се използва в домакинството и като нежен почистващ препарат и неутрализатор на миризми. Тя може да помогне и при киселини, когато се разтвори във вода.

Содата (натриев карбонат), известна още като сода за измиване или чиста сода, е химически по-агресивна от содата за хляб. Тя има силно алкално действие и се използва главно като почистващ продукт или за омекотяване на водата. Благодарение на силните си свойства за разтваряне на мазнини, тя често се използва за отстраняване на упорити замърсявания или като добавка към перилни препарати. За разлика от содата за хляб обаче, содата не е подходяща за консумация, тъй като може да раздразни кожата и лигавиците.

Бакпулверът е смес от сода за хляб, киселина (напр. винена или лимонена киселина) и нишесте като разделител. Служи като набухвател при печене, без да е необходима допълнителна киселина. При контакт с течност и топлина съдържащата се в него киселина реагира със содата за хляб и освобождава въглероден диоксид, което води до надигане на тестото. Поради своя състав бакпулверът е по-лесен за използване от содата за хляб, тъй като вече съдържа необходимите химически компоненти.


Каква е разликата между натриевия бикарбонат и содата за хляб?

Кайзер-Натрон е търговска марка, предлагаща продукт с високо качество за храни. Можете да го използвате без притеснения при готвене и печене. Важно е да запомните: за печене, готвене и консумация използвайте само сода бикарбонат с качество за храни, обозначена с „E 500“. Содата бикарбонат се предлага в различни степени на чистота, които включват:

1-ви фармацевтичен клас: Този клас е с най-висока чистота и се използва за медицински приложения и в хранително-вкусовата промишленост. Подходящ е за директна консумация и често се използва в лекарства или като съставка в хранителни добавки.
2-ри хранителен клас: Содата за хляб в този клас на чистота се препоръчва за използване при приготвяне на храни и печене. Тя е подходяща и за консумация от човека.
3. Промишлен клас: Това ниво на чистота е предназначено за промишлени приложения, като например при почистване или в производството на сапуни и детергенти. То не е подходящо за директна консумация и често съдържа добавки, които не са безопасни за човешкия организъм.
4. Аналитичен клас (за научни изследвания): Този клас се използва в различни промишлени процеси, например при пречистване на вода или в химическата промишленост. То не е подходящо за консумация или използване в близост до храни или за лична хигиена.

Сода бикарбонат за готвене и печене

Хранителната сода е подходяща не само като набухвател за печене на сладкиши. Ето осем хитри идеи за използване на сода за хляб в кухнята:

Като заместител на бакпулвера: Бакпулверът може да се замени със сода за хляб, ако се комбинира с киселина. Прилага се следното: една чаена лъжичка бакпулвер съответства на около половин чаена лъжичка сода за хляб плюс една чаена лъжичка лимонов сок или оцет.
Срещу пестицидите: В селското стопанство плодовете и зеленчуците често са подложени на въздействието на химически пестициди срещу вредители и болести, които естествено попадат върху храната ни. Въпреки това простото измиване на ябълки и други зеленчуци с чиста чешмяна вода само частично отстранява вредните пестициди. По-обстойният метод е да накиснете плодовете и зеленчуците във вана с вода и сода за хляб за поне 15 минути и след това да ги изплакнете.
По-кратко време за готвене: Бобовите култури и зелето омекват по-бързо, ако към водата за готвене добавите една чаена лъжичка сода за хляб. В същото време по-краткото време за готвене означава, че се запазват повече витамини.
Намалява метеоризма: Една чаена лъжичка сода за хляб във водата за готвене улеснява храносмилането на зеленчуци, които предизвикват метеоризъм, като например зелето.
Съхранява цветовете: Зеленчуци като броколи или спанак съдържат киселини, които водят до загуба на зеления им цвят по време на готвене. Този процес може да се прекъсне, като към водата за готвене се добави една чаена лъжичка сода за хляб на литър.
Бретцели като от пекарната: Професионалистите в хлебозавода използват луга и агресивна сода каустик за приготвянето на сладкиши. Въпреки това, можете да постигнете подобен и безопасен резултат и у дома: просто добавете три супени лъжици сода за хляб в един литър вряща вода и потопете парчетата тесто в сместа за около 60 секунди. След това ги извадете, оставете да изсъхнат, поръсете със сол или сусам по желание и ги изпечете.
Обелване на яйцата: Яйцата се обелват по-лесно, ако добавите половин чаена лъжичка сода за хляб на яйце във водата при готвене.
Спестява захарта в конфитюра: Добавянето на малко количество сода за хляб при консервиране не само запазва цвета на плодовете. Содата за хляб премахва киселинността на много киселите плодове, като касис например, като ги прави по-смилаеми и позволява да се намали количеството на захарта.

Сода за хляб в домакинството

Содата за хляб е доказан начин да се избегнат агресивните химикали. Ето някои от най-добрите приложения:

Универсален почистващ препарат: Сместа от сода за хляб и вода представлява нежна, но ефективна почистваща паста за кухни, бани и други повърхности. Тази паста може да разтвори и упорити варовикови и мазни отлагания.
Почистване на фурни: Остатъците от печене могат лесно да бъдат отстранени с паста, приготвена от сода за хляб и вода. Оставете я да подейства през нощта и избършете на следващия ден с влажна гъба - без агресивни химикали.
Неутрализиране на миризми: Малка купа със сода за хляб в хладилника или шкафа за обувки абсорбира неприятните миризми. Содата за хляб е идеална и за кофите за боклук или котешките тоалетни, за да абсорбира неприятните миризми.
Препарат за почистване на канали: Комбинацията от сода за хляб и оцет помага за естественото почистване на запушени канали. Просто изсипете половин чаша сода за хляб в канализацията, долейте половин чаша оцет, оставете да действа 15 минути и изплакнете с гореща вода.
Почистване на тоалетната: Първо изсипете три супени лъжици сода за хляб в тоалетната чиния, след което добавете половин чаша оцет. Оставете да подейства добре и използвайте четка, за да отстраните варовика и уринарния камък.
Почистване на матраци: Поръсете матрака със сода за хляб, оставете го за няколко часа и след това го почистете с прахосмукачка - така се премахват влагата, прахът, миризмите и акарите. Същото важи и за тапицерията и килимите.
Прозорци и огледала: Разтвор от сода за хляб и вода осигурява чистота без ивици. Разтворете една супена лъжица сода за хляб в 500 мл вода и нанесете с микрофибърна кърпа.
Почистване на сребро: Приборите за хранене и бижутата ще заблестят отново, ако ги накиснете със сода за хляб и след това се полират. Поставете парче алуминиево фолио в купа и го напълнете с гореща вода. Разтворете в нея една супена лъжица сода бикарбонат, поставете среброто в нея и оставете за няколко минути.
Премахване на котлен камък: Паста, приготвена от сода за хляб и вода, е идеална за премахване на остатъци от котлен камък от кранове или душ-слушалки.
Почистване на фуги: С паста от сода бикарбонат и вода и стара четка за зъби фугите в банята могат да станат отново искрящо чисти.
Почистване на съдомиялната машина: една супена лъжица сода за хляб и малко оцет премахва отлаганията от мазнини и неприятните миризми.
Срещу изпотени обувки: Поръсете малко сода за хляб в обувките, оставете за една нощ и на следващата сутрин неприятните миризми изчезват!
Убиец на плевели: Поръсете сода за хляб директно върху нежеланите плевели - тя премахва влагата от растенията и осигурява добре поддържана градина.
Срещу петна от масла: Нанесете паста от сода за хляб и вода върху упорити петна по дрехите или килимите, оставете да подейства и изперете или изчеткайте.
Ароматизатор за хладилник: Поставете отворена купа със сода за хляб в хладилника - тя абсорбира миризмите и поддържа хладилника свеж.

Какво не трябва да почиствате със сода за хляб?

Повърхности и съдове за готвене, изработени от алуминий: химическата реакция може да доведе до неприятно оцветяване.
Естествен камък: Тук се препоръчва повишено внимание, особено при мрамор, шисти или варовик. Содата за хляб може да доведе до избледняване или посивяване на камъка.
Дърво: Дървените мебели обикновено се запечатват. Содата за хляб може да премахне този важен защитен слой.

При какви заболявания може да помогне содата за хляб?

Содата за хляб се използва в природолечението и домашната медицина за различни здравословни цели, често под името сода бикарбонат. Разтворете половин чаена лъжичка в чаша негазирана вода и я изпийте на глътки, за:
  • Киселини в стомаха: содата за хляб неутрализира стомашната киселина и може да помогне при киселини в краткосрочен план.
  • Храносмилателни проблеми: Може да облекчи метеоризма и подуването на корема.
  • Инфекции на пикочните пътища: Алкалната среда в урината може да потисне развитието на някои бактерии.
  • Подагра и артрит: Подпомага отделянето на пикочна киселина и може да намали възпалителните реакции.
  • Здраве на устната кухина и зъбите: Помага срещу лош дъх.
  • Простуда и възпалено гърло: Гаргарата с разтвор на сода за хляб може да успокои възпаленото гърло и да намали бактериите.

Кога не трябва да приемате сода за хляб?

Содата за хляб има балансиращ ефект върху киселинния баланс на стомаха. Поради това тя не трябва да се приема постоянно и не непосредствено преди или след хранене, тъй като може да попречи на храносмилането. Също така е препоръчително да не се използва в рамките на два часа след приема на лекарства, тъй като може да наруши и забави усвояването на активните съставки. Не се препоръчва за бременни жени или малки деца.
Обсъдете приема на сода за хляб с Вашия лекар.

Как содата за хляб може да детоксикира организма?

Балансираното киселинно-алкално равновесие е важно, за да може метаболизмът да върши своята работа. Съотношението на киселините и основите в организма регулира стойността на рН в кръвта, която се показва в скала от 1 до 14. Под 7 тя е в киселинния диапазон, а над 7 - в алкалния. В идеалния случай стойността на рН трябва да е между 7,35 и 7,45. Ако стойността е по-ниска от тази, това е известно като свръхкиселинност, която често се свързва със здравословни проблеми. Те включват мигрена и главоболие, храносмилателни нарушения и дори артроза или камъни в бъбреците. В допълнение към алкалната диета с картофи, зеленолистни и кореноплодни зеленчуци, лечението със сода за хляб също може да помогне за възстановяване на киселинно-алкалния баланс. За да направите това, просто пийте чаша топла вода с чаена лъжичка сода за хляб и няколко капки лимонов сок на гладно всяка сутрин в продължение на две седмици. След това изчакайте поне един час до следващото хранене.
x
За съжаление не намерихме резултати за вашето търсене. Моля, опитайте с други търсителни термини.