Крем супа от кестени

Необходими съставки:

  • 250 g картофи
  • 200 g праз
  • една голяма глава бял лук
  • 1 глава чесън
  • 250 g обелени кестени
  • мазнина за запържване
  • 100 ml бяло вино
  • 2 с.л. телешки бульон
  • 600 ml вода
  • индийско орехче
  • сол, черен пипер, чили
  • канела
  • 200 ml заквасена сметана
  • пресен магданоз


Начин на приготвяне:

Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Нарежете на ситно измития праз, лука и чесъна. В голяма тенджера задушете в малко мазнина нарязаните зеленчуци заедно с кестените. Залейте с бялото вино, а след това и с предварително разтворения във вода телешки бульон. Подправете с индийско орехче, сол, черен пипер, люспи чили и щипка канела. Оставете да къкри на умерен огън за около 20 минути. Пасирайте супата до гладкост. Добавете сметаната и поръсете със свеж магданоз. Готово!