Лимонов чийзкейк без печене:


Лек, освежаващ, истинско лятно удоволствие!

Необходими продукти:

• 250 g маслени бисквитки
• 70 g омекнало масло
• 100 g лимонов сок
• 200 g портокалов сок
• 20 g царевично нишесте
• 50 g захар
• 1 щипка сол
• 200 g йогурт
• 500 g крема сирене
• 60 g пудра захар
• 1 пакетче бурбонска ванилова захар (напр. от dmBio)
• Кора от два лимона
• 15 g инстантен желатин

Също така:

• Резенчета лимон
• Листа от мента

Ето как:

1. Пригответе основата от бисквити

За основата на десерта, натрошете маслените бисквити в плик за фризер с помощта на точилка или в блендер, докато станат на ситни трохи. Разтопете маслото на слаб огън, след което разтопете натрошените бисквити и разбъркайте добре. Разпределете сместа в кръгла форма за печене с подвижно дъно и притиснете равномерно.


2. Лимонов топинг

За лимоновия топинг загрейте в малка тенджера лимоновия сок, портокаловия сок, царевичното нишесте, захарта, щипка сол, като разбърквате до леко завиране. Когато сместа се сгъсти, свалете от котлона и оставете да се охлади. Междувременно пригответе сместа за чийзкейка.


3. Пригответе крема за чийзкейк

В купа смесете йогурта, крема сиренето, пудрата захар, ваниловата захар, настърганата кора от два лимона и желатина. Разбийте добре с миксер до хомогенна смес. Оставете крема да се охлади в хладилник за около 20 минути.

4. Завършване и декорация

Разпределете чийзкейк крема равномерно върху бисквитената основа и загладете с помощта на шпатула. Отгоре изсипете лимоновия топинг и го разнесете. Покрийте десерта и го оставете в хладилник за поне 4 часа – в идеалния случай за една нощ. По желание украсете с резенчета лимон или свежа мента и сервирайте. Вашето лятно лимоново изкушение е готово!