Active Beauty
Паста с пиле, лимон и босилек
текст:
време за четене: мин
Средиземноморски вкус

Паста с пиле, лимон и босилек

Сложете водата за паста да ври и се отправете на кулинарно пътешествие из Италия! Тази рецепта ни кара да очакваме с нетърпение следващата си лятна ваканция, а дотогава ще се наслаждаваме на пене с пиле и сос от лимон и босилек .

Лятна рецепта за паста: Пене с пилешко и сос с лимон и босилек

Необходими съставки за 4 порции

  • 400 g пълнозърнеста паста пенне (алтернативно – паста от спелта на dmBio)
  • сол
  • 1 био лимон
  • 1 шепа босилек (около 40 g)
  • 200 g сметана
  • черен пипер
  • 400 g пилешко филе
  • 2 с.л. зехтин
  • 150 ml сухо бяло вино
  • 40 g пармезан

Начин на приготвяне

1. Сварете пенето в подсолена вода според указанията. Измийте добре лимона с гореща вода, подсушете го, настържете кората му на ситно и изстискайте количество от 1 супена лъжица сок. Измийте босилека, подсушете го, откъснете листата му и оставете няколко за украса. С помощта на пасатор пюрирайте останалите листа босилек, заедно с лимоновата кора и лимоновия сок, сметаната, солта и черния пипер до получаването на сос.
2. Измийте и подсушете пилешкото филе и го нарежете на хапки. Загрейте зехтина в тиган и запържете месото на умерен огън за 2 минути. Деглазирайте тигана с виното и оставете да се редуцира наполовина. Добавете соса и оставете да заври. Отцедете пастата, добавете я в тигана и оставете да поври в соса за около 3 минути. Настържете пармезана на люспи с помощта на белачка.
3. Овкусете пастата със сол и черен пипер и сервирайте в дълбоки чинии. Поръсете с пармезан и поднесете гарнирана с листенца босилек.


Принципът на пастата

Струва си да го знаете: колкото по-тежък е сосът, толкова по-къса е пастата. Penne е множественото число на италианската дума „penna“, която може да се преведе като перо или перца. Краищата на пастата пене се отрязват под ъгъл, подобно на перце.

За съжаление не намерихме резултати за вашето търсене. Моля, опитайте с други търсителни термини.