Кръмбъл със сини сливи:

Десертът кръмбъл произхожда от Великобритания и се е появил по време на Втората световна война, поради храниелните дажби – направен от плодове и брашнени трохи. Днес крамбълът е популярен десерт и се предлага в различни плодови вариации.

Какво Ви е нужно:

• 750 g пресни сини сливи
• 1 пакетче бурбонска ванилия
• 1 щипка смлян кардамон
• 150 g брашно (тип 405)
• 100 g захар
• 100 g охладено масло (нарязано на парчета)
• 20 g овесени ядки
• ½ ч.л. канела
• 1 щипка сол
• 1 с.л. пудра захар
• Mасло за намазване на тавата
• Ванилов сладолед за сервиране


Ето как става:

1. Загрейте фурната и пригответе плодовете

Загрейте фурната на 180°C с вентилатор и намажете тавата за печене с обилно количество масло. След това измийте, отстранете костилките и разполовете сливите. Сложете ги в голяма купа, разбъркайте добре с бурбонската ванилия и кардамона и оставете настрана.

2. Пригответе сместа за хрупкавите трохи

В купа смесете брашното, захарта, охладеното масло, нарязано на парчета, овесените ядки, канелата и щипка сол. Смесете добре съставките и омесете на ръка, докато се образуват трохи.

3. Поставете сливите в тавата

Поставете сливите в намазнената тава, покрийте с трохите и отново ги натрошете с пръсти. Печете на средната решетка за около 25 до 30 минути, докато хване златиста коричка. За гарниране поръсете кръмбъла с малко пудра захар и сервирайте с ванилов сладолед!