Active Beauty
Неустоима рецепта за безглутенови щолен мъфини
текст:
Сподели с приятели: Масово актуализиране
Коледни изкушения от пекарната

Неустоима рецепта за безглутенови щолен мъфини

Щоленът е неизменна класика за немската коледната трапеза и символ на празничния сезон. Ако обаче тази зима търсите нещо по-различно, опитайте нашата рецепта за безглутенови щолен мъфини — познат вкус с нов и впечатляващ прочит!

Откъде произлиза коледният щолен?

Този традиционен сладкиш има своя произход в Дрезден, Германия, където през 15-ти век се е смятал за постно печиво. Тъй като църквата е забранявала употребата на масло и мляко по време на постите, щоленът е бил доста сдържан на вкус и се приготвял единствено от брашно, вода и мая. Днес тази сладка наслада със стафиди и ядки е неизменна част от предпразничния сезон и задължителен елемент от всяка традиционна коледна трапеза.

Рецепта за щолен мъфини:

Какво Ви е нужно за 24 мъфина:

  • 200 g меко масло
  • 180 g захар
  • 2 пакетчета ванилова захар
  • 1 щипка сол
  • 3 яйца
  • 300 g извара (кремообразна)
  • 350 g безглутеново брашно (напр. оризово)
  • 3 ч.л. бакпулвер
  • 1 щипка индийско орехче
  • 1 щипка канела
  • 1 щипка кардамон
  • 50 g стафиди
  • 30 g захаросани портокалови корички


За декорация:

  • 50 g разтопено масло
  • 50 g пудра захар

Начин на приготвяне:

1. Смесване на съставките
Загрейте фурната на 170° C. В купа разбийте с миксер мекото масло заедно със захарта, ваниловата захар и щипката сол до получаване на пухкав крем. Добавeте яйцата едно по едно, като разбърквате добре след всяко. След това прибавете изварата и отново разбъркайте. Добавете брашното, бакпулвера, индийското орехче, канелата и кардамона и разбъркайте добре. Накрая, нарежете на ситно стафидите и портокаловите корички и внимателно ги объркайте в тестото.

2. Напълване на формичките
С помощта на лъжица за сладолед разпределете тестото на равни порции във формичките за мъфини, в които предварително сте поставили хартиени кошнички. Печете в загрятата фурна за 25-30 минути.

3. Декориране
Докато са още топли, намажете мъфините с масло и ги оставете да се охладят напълно.След като изстинат, намажете ги отново с разтопено масло и ги поръсете обилно с пудра захар. Вашите щолен-мъфини са готови!

За хляб, хлебчета, сладки изделия или за сгъстяване на сосове

Био брашно от ориз, без глутен от dmBio

Купете сега в онлайн магазина на dm

За апетитни печива с аромат на Коледа

Био портокалови настъргани корички от dmBio

Купете сега в онлайн магазина на dm

Идеална за обогатяване на сладкиши

Бурбонска ванилова захар от dmBio

Купете сега в онлайн магазина на dm

Моля, опитайте с други търсителни термини. Споделете статия в Pinterest