Кюфтенца с кускус и тиквички с дип от заквасена сметана
Вместо салата поднасяме кускус под формата на кюфтенца. Лесни са за приготвяне и са подходящи за семейната трапеза: кюфтенцата са вкусни както за малки, така и за големи.
Кюфтенца от кускус и тиквички
Какво ви е необходимо:
Съставки за 4 порции:
- 400 мл зеленчуков бульон (например от dmBio)
- 400 г кускус (напр. от dmBio)
- сол
- черен пипер
- 2 с. л. зехтин + зехтин за пържене (напр. от dmBio)
- 2 тиквички
- 1 връзка магданоз
- 2 яйца
- 2 чаши заквасена сметана
- 1 скилидка чесън, нарязана
Ето как става:
1. Подправете кускуса и го оставете да се накиснеСварете зеленчуковия бульон. Овкусете кускуса със сол и черен пипер и го залейте с горещия бульон. Оставете кускуса да се накисне за 10 минути. Разбийте с вилица и добавете 2 с.л. зехтин
2. Нарежете тиквичката и я смесете с кускуса
Нарежете тиквичките на малки парченца и нарежете магданоза на ситно. Добавете нарязаните тиквички и магданоза към кускуса с яйцата и разбъркайте добре.
3. Пригответе дипа от заквасена сметана
Смесете заквасената сметана с чесъна и подправете със сол и черен пипер.
4. Оформете кюфтенцата и ги изпържете
Оформете кюфтенцата с ръка от сместа от кускус, тиквички и яйца и ги изпържете в зехтин. След като се изпържат, се отцеждат върху кухненска хартия и се сервират с дип от заквасена сметана. Можете да сервирате кюфтенцата като гарнитура към летни салати.
Нарежете тиквичките на малки парченца и нарежете магданоза на ситно. Добавете нарязаните тиквички и магданоза към кускуса с яйцата и разбъркайте добре.
3. Пригответе дипа от заквасена сметана
Смесете заквасената сметана с чесъна и подправете със сол и черен пипер.
4. Оформете кюфтенцата и ги изпържете
Оформете кюфтенцата с ръка от сместа от кускус, тиквички и яйца и ги изпържете в зехтин. След като се изпържат, се отцеждат върху кухненска хартия и се сервират с дип от заквасена сметана. Можете да сервирате кюфтенцата като гарнитура към летни салати.
Може лесно да се приготви и във фурната. За целта сложете тава с хартия за печене и печете на 200 °C отгоре/отдолу.