Есенни рецепти с тиква: Oсвежаваща тиквена лимонада и пикантно тиквено кимчи
Търсите идеи за есенни рецепти с тиква, различни от супа? Представяме Ви нов прочит на този здравословен зеленчук с две нетрадиционни рецепти. Потопете се в сезона с аромата на плодова тиквена лимонада и пикантния вкус на тиквено кимчи.
Освежаваща лимонада с тиква и ябълка
Напитка с тиква? Защо не! През есента можете да се насладите на този зеленчук не само под формата на супа, а и като свежа плодова напитка.
Необходими продукти:
- 150 g тиква (сорт Хокайдо)
- 100 ml ябълков сок
- 100 ml портокалов сок
- Настъргана кора от ½ лимон
- Няколко капки лимонов сок
- За повече сладост: малко мед или захар
- 100 ml вода
Ето как става:
1. Подгответе тиквата
Нарежете тиквата на малки парчета и я сварете в тенджера с вода, докато омекне напълно.
2. Приготвяне на лимонадата
Отцедете сварената тиква. В подходящ съд я смесете с ябълковия и портокаловия сок, настърганата лимонова кора, капките лимонов сок (подсладете, ако е необходимо) и водата. Пасирайте всичко с пасатор до получаването на гладка, хомогенна смес, след което прецедете през цедка, за да остане само сокът. Есенната лимонада е готова!
Пикантно тиквено кимчи
Вместо китайско зеле Ви предлагаме да използвате тиква! С тази рецепта за тиквено кимчи, ще можете да се насладите на този есенен зеленчук дори след като сезонът приключи. По време на ферментацията се образуват млечнокисели бактерии, които са изключително полезни за здравето на храносмилателната система. Кимчи спомага за укрепването на имунната система и да подобри храносмилането.
Какво ви е необходимо за един голям буркан:
- 1 kg тиква (Хокайдо)
- 6 с.л. сол
- 2 круши
- Сок от 1/2 лимон
- една връзка пресен лук
- 60 g парче джинджифил
- 60 g пресен чесън
- 60 ml рибен сос
- 60 ml вода
- 2 с.л. Гочугару (чили на прах)
- един или няколко буркана с винт
Ето как става:
1. Подгответе тиквата
Обелете тиквата, нарежете я на средноголеми парчета и я разбъркайте със солта. Залейте с вода, така че цялата тиква да е покрита, и я оставете да престои на стайна температура, най-добре за една нощ (поне 10 часа).
2. Продължете с обработката на тиквата
На следващия ден измийте нарязаната и осолена тиква със студена вода, докато цялата сол се отмие. След това разстелете парчетата тиква върху чиста кухненска хартия ги оставете леко да изсъхнат.
3. Подгответе останалите съставки
Обелете крушите и ги нарежете на едри парчета. Изстискайте върху тях половин лимон и разбъркайте добре. Измийте пресния лук, подсушете го и добавете към крушите само нарязаните на дребно бели части, но запазете зелената част. Обелете джинджифила и го настържете на ситно, пресовайте чесъна и пасирайте двете заедно с рибения сос и водата в блендер до получаването на хомогенна смес. За по-голяма интензивност можете да замените водата с още рибен сос. След това към сместа добавете чилито на прах (Гочугару) и разбъркайте.
4. Смесете всичко
Нарежете зелената част на пресния лук на тънки кръгчета и я смесете с тиквата и сместа за кимчи. Прехвърлете кимчито в подходящ буркан (в идеалния случай с винтова капачка) или в няколко буркана и притиснете добре, така че да не останат въздушни мехурчета. Важно е да не пълните буркана/бурканите догоре, а да оставите поне 2 см свободно пространство до ръба. Накрая почистете добре ръбовете на буркана.
5.Процес на ферментация
Поради високото съдържание на захар в тиквата, можете да консумирате кимчито веднага. Можете и да го оставите да ферментира максимум от 2 до 5 дни, в зависимост от сезона - два дни при по-топла и пет дни при по-студена стайна температура. Важно е кимчито да не ферментира твърде дълго, защото в противен случай ще стане твърде разкашкано. Отваряйте буркана всеки ден, разклащайте го или го разбърквайте и го опитвайте на вкус. Когато сте доволни от вкуса, приберете кимчито в хладилника. Оптималният вариант е да го оставите да ферментира три дни на стайна температура и след това да го оставите да зрее още пет дни в хладилника. Така се получава най-вкусното кимчи!
Тук можете да намерите и класическа рецепта за кимчи: Ферментиране на зеленчуци: Лесна рецепта за кимчи