Домашен хляб с квас: Какво трябва да знаят начинаещите?
За кулинарните ентусиасти приготвянето на собствена закваска е на върха в списъка с предизвикателства, които се вълнуват да опитат. С нашата рецепта за вкусен домашен хляб с квас и точните инструкции за приготвянето му ще се справите без проблем!
Приготвяне на закваска: Ето как!
Необходими съставки
Начин на приготвяне на закваската:
1. Смесете 60 g брашно със 100 ml хладка вода в купа. Покрийте купата и я оставете на топло място за 72 часа. Разбърквайте веднъж на ден и дръжте покрита с кърпа. След като изтекат 72 часа добавете останалите 140 g брашно и 100 ml хладка вода. Покрийте отново и оставете да почине за още 12 часа.2. След това закваската вече е готова – сместа трябва да е ефирна, лека и да мирише на кисело. По тази рецепта се получава около 500 g квас. Квасът се замесва с количеството брашно спрямо долуописаната рецепта за хляб и се оставя да втаса.
Повече за закваската:
Неизползваното количество закваска може да се съхранява в хладилник в буркан с винт. Капакът обаче не трябва да се затваря много плътно, защото тя има нужда от кислород. Ако не приготвяте редовно хляб, трябва да "захранвате" закваската с 2 супени лъжици ръжено брашно и 1-2 супени лъжици вода на всеки 1-2 седмици. Веднага щом се появят мехурчета (няколко часа след захранване) можете да я приберете обратно в хладилника - така тя може да се запази и ползва с години. Излишното количество от нея може да се използва и за ароматизиране на тесто с мая.
Рецепта за хрупкав квасен хляб
Необходими съставки
- 25 g закваска
- 100 g ръжено брашно тип 997 + количесто за набрашняване
- 350 g ръжено брашно тип 1150
- 300 g пшенично брашно тип 1050
- 1 с.л. сол
- 1 с.л. захар
- ½ кубче мая
Начин на приготвяне:
1. Закваската се смесва с 50 ml вода и 50 g ръжено брашно тип 997, покрива се с фолио и се оставя да зрее на стайна температура поне 8 часа. След това се добавя още 50 g ръжено брашно тип 997 с 75 ml вода, сместа се покрива и се оставя да втаса поне 8 часа. Тестото трябва да образува много въздушни мехурчета и да бухне. Разбърква се веднъж и за кратко, след това се отделя количество около 100 g, което може да се замрази или съхранява в хладилник до следващо замесване на квасен хляб.
2. В кухненски робот сложете останалата закваска с ръженото брашно тип 1150, пшеничното брашно и солта. Разтворете захарта и маята в около 350 ml хладка вода, добавете към останалата смес и омесете всичко до получаване на гладко тесто. Покрийте тестото и го оставете да втаса за около 1 час, докато удвои обема си.
3. Поставете върху набрашнена повърхност тестото и оформете в продълговата форма. Покрийте и оставете да втаса отново за около 30 минути. Загрейте предварително фурната на 220 °C с включен горен и долен реотан. Поставете голяма чаша гореща вода във фурната до хляба, затворене веднага вратата на фурната и печете за 15 минути. След това отворете за кратко фурната, за да може парата да излезе, намалете температурата на 190 °C и печете хляба още 35-45 минути. Извадете от фурната, оставете да изстине върху решетка и не режете до следващия ден.
Съвет: Ако бързате, тук има голям избор от готови смеси за печене.