Active Beauty
Да си приготвим песто сами: 3 интересни вариации
текст: Carolina Mödlhamer

Бързо & вкусно

Да си приготвим песто сами: 3 интересни вариации

Кремообразно и пикантно: така харесваме пестото. В превод от италиански песто означава „пюре“, защото това е начинът за приготвянето му. Звучи ли Ви лесно? Така е! Освен класическото песто „Дженовезе“ има и безброй други варианти на обичания сос. Нека Ви покажем 3 вкусни вариации на песто. Да Ви е сладко!

Да си приготвим песто сами : 3 вкусни вариации

1. Песто с чушки: Съставки за 4 порции

  • 3 червени чушки
  • 100 g кашу
  • 150 g синьо сирене
  • 1 щипка чили на прах
  • сол
  • черен пипер
  • 120 ml зехтин

Начин на приготвяне:

1. Подготовка на съставките

Загрейте фурната на 220°C с включен горен и долен реотан. Почистете чушките, разполовете ги и ги изпечете в загрятата фурна за 15-20 минути, докато потъмнеят и върху тях се образуват мехури. Извадете ги и ги оставете да изстинат.
2. Приготвяне на пестото с чушки
Запечете за кратко кашуто в сух тиган. Смесете печените чушки с червения пипер, кашуто, синьото сирене, черния пипер и чилито, след което пасирайте сместа с ръчен пасатор. Постепенно добавяйте към нея зехтин, докато получите желаната консистенция.

2. Песто с рукола: Съставки за 4 порции

  • 300 g рукола
  • 100 g кедрови ядки
  • 2 скилидки чесън
  • 100 g пармезан
  • 200 ml зехтин
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

1. Подготовка на съставките
Запечете кедровите ядки в сух тиган. Измийте руколата, подсушете я и я накълцайте на едро.
2. Приготвяне на пестото с рукола
Поставете руколата, кедровите ядки, обелените скилидки чесън и пармезана в малък съд и пасирайте с ръчен пасатор до получаване на фина паста. Постепенно добавяйте зехтин до постигането на кремообразна консистенция. Подправете със сол и черен пипер.


3. Песто с червено цвекло: Съставки за 4 порции

  • 500 g червено цвекло, сварено и обелено
  • 50 g орехи
  • 1 скилидка чесън
  • 100 ml зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • 1 с.л. балсамов оцет

Начин на приготвяне:

1. Подготовка на съставките
Обелете кедровите ядки и чесъна и накълцайте на ситно. Нарежете цвеклото на кубчета. Нарежете орехите на едро.
2. Приготвяне на пестото с червено цвекло
Поставете в малък съд орехите, цвеклото и чесъна и пасирайте фино с блендер. Постепенно добавяйте зехтина. Подправете на вкус със сол, черен пипер и балсамов оцет.


Домашно приготвено песто: Какво е добре да знаем?

  • Ако предпочитате пестото да е веган, заменете сиренето със същото количество мая на люспи или веган сирене.
  • Готовото песто съхранявайте в стерилизирани буркани, залейте с половин сантиметър зехтин и затворете. Съхранявано в хладилник, домашно приготвеното песто издържа около 14 дни.