3 вкусни рецепти за супа, които ще Ви дадат енергия
Пролетта вече изпраща първите си предвестници, но за съжаление, все още е твърде рано за билки и сезонни зеленчуци от градината или от фермерския пазар. Докато стане време за нея, нека се утешим с тези супи, които не само са вкусни, но и сгряват чудесно, дават сила и укрепват имунната система.
Време за приготвяне: 40 минути
Продукти за 4 порции:
- 1 с.л. зехтин
- 800 ml зеленчуков бульон
- 100 ml кокосово мляко
- 1 глава лук
- 2 стръка целина
- 2 моркова
- 2 връзки пресен лук
- 500 g картофи
- 150 g рукола (отделете няколко листенца за гарниране)
- 1 с.л. настърган джинджифил
- 2 с.л. лимонов сок, по възможност прясно изцеден
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
- Обелете и нарежете лука и чесъна. Нарежете целината на парчета, а морковите на шайби. Обелете и нарежете картофите на кубчета. Нарежете пресния лук на фини жулиени.
- Загрейте зехтина в голяма тенджера и задушете лука и целината за 3 минути. Добавете чесъна, морковите и картофите и продължете да задушавате още 2 минути, като разбърквате. Добавете зеленчуков бульон и оставете да къкри 20 минути, докато зеленчуците омекнат.
- Добавете руколата и гответе още 3 минути, след това пюрирайте супата с пасатор. Върнете я в тенджерата и добавете кокосово мляко, настърган джинджифил и лимонов сок.
- Овкусете със сол и черен пипер, сипете в купички и сервирайте, гарнирана с пресен лук, листа от рукола и малко черен пипер.
Време за приготвяне: 20 минути
Продукти за 4 порции:
- 2 ч.л. кокосово масло
- 3 ч.л. сок от джинджифил
- 1–3 с.л. лимонов сок
- 200 ml кокосово мляко
- 500 ml зеленчуков бульон
- 1 щипка тръстикова захар (количеството варира според вкуса)
- 1 щепа лешници
- 1 с.л. гхи (пречистено масло)
- 6 стръка лимонена трева
- 2 глави лук шалот
- 1 скилидка чесън
- 800 g замразен грах
- 400 g филе от бяла риба (с кожа)
- 2 стръка мента
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
- Оставете граха да се размрази. Измийте лимоновата трева и изберете 4-те най-тънки стръка, при нужда заострете леко горните краища и ги оставете настрана. Начукайте останалите два стръка по дължина с гърба на ножа или супена лъжица и нарежете всеки стрък на 3 парчета. Обелете шалота и чесъна.
- Загрейте в тенджера кокосовото масло, сотирайте шалота и чесъна на слаб огън в продължение на 4 минути, докато станат „стъклени“. Добавете граха и парчетата лимонова трева и задушете за 2-3 минути. Добавете захарта, сока от джинджифил, 1 супена лъжица лимонов сок, кокосовото мляко и зеленчуковия бульон, оставете всичко да заври, гответе граха на среден огън около 15 минути, докато омекне.
- Междувременно изплакнете рибата със студена вода, подсушете с кухненска хартия и почистете, ако има кости. Нарежете на 16 равни парчета и нанижете по 4 парчета на отделените стръкове лимонова трева. Натрошете лешниковите ядки на едро и ги запечете в тиган с незалепващо покритие, без мазнина, до златистокафяво, след което ги оставете настрана. Измийте ментата, подсушете я и нарежете на ситно листата.
- Извадете лимоновата трева от супата, пюрирайте супата с пасатор и я прецедете през фино сито. Овкусете с останалия лимонов сок, захарта, солта и черния пипер. Загрейте гхи в тиган и запържете рибените шишчета от всички страни на среден огън за 4 минути.
- Разпределете граховата супа в дълбоки чинии или купички, поставете отгоре по 1 шишче, поръсете със запечените лешници и ги сервирайте гарнирани с мента.
Време за приготвяне: 40 минути
Продукти за 4 порции:
- 4 глави червено цвекло
- 2 връзки магданоз
- зеленчуков бульон
- подправки по избор
- малко заквасена сметана
- малко хрян, накълцан на едро
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
- Обелете цвеклото и го нарежете на едри парчета, заедно с магданоза.
- Сложете ги в тенджера и ги покрийте с вода. Оставете да къкри на среден огън 15-20 минути, докато омекнат достатъчно, за да могат да се пюрират.
- Пюрирайте с пасатор до гладкост и овкусете с малко зеленчуков бульон, подправките, сол и черен пипер. Сервирайте супата поръсена с пресен хрян и гарнирана с топка заквасена сметана.
Как да спасим несполучливите супи
Провали се случват и на най-добрия готвач, но често има прости трикове, с които можете да спасите своята супа.
Супата е пресолена?
Добавете и сгответе в нея суров картоф, който ще абсорбира солта. При необходимост – а и в зависимост от вида на супата – се долива вода, мляко или разбита несладкарска сметана. Няколко капки киселина, например под формата на оцет или лимонов сок, също могат да помогнат, както и малко захар. След това просто отново я загрейте.
Супата е твърде пикантна или люта?
Тук помагат млечни продукти, тъй като те неутрализират лютото. Като алтернатива можете да добавите и малко олио, тъй като съставката капсаицин, която е отговорна за лютия вкус, е мастноразтворима, събира се на повърхността и може да бъде отстранена с лъжица.
Супата е загоряла?
При никакви обстоятелства не трябва да разбърквате, защото тогава изгорелите парчета от дъното на тенджерата ще започнат да плуват навсякъде и супата не може повече да бъде спасена. По-добре е веднага да пресипете супата в друга тенджера и след това да продължите да готвите.Ако и вие сте фенове на супите, тук можете да напазарувате подходящите съставки за тях.