Active Beauty
3 вкусни рецепти за летни салати
текст:
време за четене: мин
Свежо & леко

3 вкусни рецепти за летни салати

През лятото всички залагаме на леки, свежи ястия, които да ни разхладят в горещото време. Подготвихме за Вас 3 рецепти за летни салати, с които да разнообразите менюто си. Вижте тук!

3 вкусни рецепти за летни салати

Салата с козе сирене, цвекло, орехи и босилеково песто


Необходими съставки за 4 порции:

  • 40 g запечени кедрови ядки
  • 2 скилидки чесън
  • 50 g босилек
  • 50 g пармезан
  • 150 ml зехтин + 4 с.л. за допълнително овкусяване
  • сол
  • черен пипер
  • 3 с.л. орехови ядки
  • 2 с.л. захар
  • 1 ч.л. нелюта горчица
  • 1 с.л. оцет балсамико
  • 100 g козе сирене
  • 500 g сварено червено цвекло


Начин на приготвяне:

Смесете кедровите ядки с чесъна, босилека, пармезан и зехтина в купа и пасирайте с пасатор/или в блендера до получаване на не съвсем фина паста, в която има и парченца ядки. Подправете пестото със сол и черен пипер. Първо запечете орехите в сух тиган, а после леко ги поръсете със захар и сол. След като захарта започне да се топи, разбъркайте и оставете орехите в чиния да се охладят. В купа смесете горчицата с 3 с. л. зехтин, оцет балсамико, сол и черен пипер. Нарежете на едро карамелизираните орехи, а козето сирене нарежете на кубчета или натрошете. Цвеклото отцедете и нарежете на кубчета, сложете го в купа и го мариновайте с дресинга. Разпределете козето сирене и орехите върху цвеклото и поръсете с босилковото песто.

Натурален зехтин с първокласен вкус

Зехтин Extra Virgin от dmBio

Купете сега в онлайн магазина на dm

Сладко-кисел вкус, идеален за салати или сосове

Балсамов оцет Aceto Balsamico di Modena от dmBio

Купете сега в онлайн магазина на dm

Ароматно песто с босилек и кедрови ядки

Босилеково песто с кедрови ядки от dmBio

Купете сега в онлайн магазина на dm

Изключителен вкус и аромат

Кедрови ядки от dmBio

Купете сега в онлайн магазина на dm


Съхранявайте пестото в буркан, полято с по 1 с. л. зехтин - така ще издържи около 1 месец в хладилник.

Салата с критараки и халуми

Необходими съставки за 4 порции:

  • 100 g паста критараки
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч.л. оцет балсамико
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 4 с.л. зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • 1 червена чушка
  • 150 g чери домати
  • 1/4 краставица
  • 1 салата Романа
  • 1 шепа рукола
  • 100 g маслини
  • 1 червен лук
  • 250 g сирене халуми, нарязано на кубчета


Начин на приготвяне:

Сварете пастата в подсолена вода според указанията на опаковката, отцедете я и я оставете да се охлади. За винегрета обелете скилидката чесън и я счукайте в хаванче, добавете оцет, лимон, 3 с. л. зехтин, черен пипер и сол и разбъркайте. Нарежете чушките и краставицата на кубчета, разполовете доматите, нарежете салатата Романа на лентички и накъсайте руколата на по-малки парченца. Смесете чушката, краставицата, листата салата, руколата, маслините и лука с дресинга в голяма купа. Подсушете кубчетата халуми и ги запържете от всички страни в намаслен тиган на среден огън. Подредете кубчетата халуми върху салатата. Подправете с черен пипер и сервирайте веднага.


Салата с хрупкави картофи, краставици и репички


Необходими съставки за 4 порции:

  • 400 g дребни пресни картофи
  • 1–2 с.л. зехтин
  • черен пипер
  • сол
  • 1 краставица
  • 1 лук
  • 1 скилидка чесън
  • 6 репички
  • ½ връзка магданоз
  • ½ връзка копър
  • 100 g заквасена сметана
  • 100 g кисело мляко
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 с.л. бял винен оцет


Начин на приготвяне:

Обелете картофите и ги сварете в подсолена вода. Загрейте фурната до 200°C, разпределете картофите върху тава, покрита с хартия за печене и леко ги намачкайте с помощта на дъното на чаша. След това поръсете със зехтин и овкусете със сол и черен пипер. Печете около 40-50 минути, докато станат хрупкави. През това време нарежете краставицата, лука и скилидката чесън на дребни кубчета, а репичките - на тънки филийки. Нарежете ситно магданоза и копъра. В купа смесете заквасената сметана, киселото мляко, горчицата, оцета, солта, пипера и нарязаните зелени подправки, след което добавете нарязаните на кубчета зеленчуци. Подредете салатата от заквасена сметана, краставици и репички в купа и сервирайте с картофите.


Разнообразие от вкусни био храни в dm:

Допълнителен акцент към всяка салата

Салатен фикс с градински подправки от dmBio

Купете сега в онлайн магазина на dm

Перфектна комбинация от ароматни подправки, която ще придаде на всяко ястие с картофи впечатляващ вкус

Подправка от картофи от dmBio

Купете сега в онлайн магазина на dm

Перфектната гарнитура

Паста критараки от dmBio

Купете сега в онлайн магазина на dm

Умерено пикантен вкус

Горчица от dmBio

Купете сега в онлайн магазина на dm

x
За съжаление не намерихме резултати за вашето търсене. Моля, опитайте с други търсителни термини.