3 вкусни рецепти за летни салати
През лятото всички залагаме на леки, свежи ястия, които да ни разхладят в горещото време. Подготвихме за Вас 3 рецепти за летни салати, с които да разнообразите менюто си. Вижте тук!
3 вкусни рецепти за летни салати
Салата с козе сирене, цвекло, орехи и босилеково песто
Необходими съставки за 4 порции:
- 40 g запечени кедрови ядки
- 2 скилидки чесън
- 50 g босилек
- 50 g пармезан
- 150 ml зехтин + 4 с.л. за допълнително овкусяване
- сол
- черен пипер
- 3 с.л. орехови ядки
- 2 с.л. захар
- 1 ч.л. нелюта горчица
- 1 с.л. оцет балсамико
- 100 g козе сирене
- 500 g сварено червено цвекло
Начин на приготвяне:
Смесете кедровите ядки с чесъна, босилека, пармезан и зехтина в купа и пасирайте с пасатор/или в блендера до получаване на не съвсем фина паста, в която има и парченца ядки. Подправете пестото със сол и черен пипер. Първо запечете орехите в сух тиган, а после леко ги поръсете със захар и сол. След като захарта започне да се топи, разбъркайте и оставете орехите в чиния да се охладят. В купа смесете горчицата с 3 с. л. зехтин, оцет балсамико, сол и черен пипер. Нарежете на едро карамелизираните орехи, а козето сирене нарежете на кубчета или натрошете. Цвеклото отцедете и нарежете на кубчета, сложете го в купа и го мариновайте с дресинга. Разпределете козето сирене и орехите върху цвеклото и поръсете с босилковото песто.
Натурален зехтин с първокласен вкус
Зехтин Extra Virgin от dmBio
Сладко-кисел вкус, идеален за салати или сосове
Балсамов оцет Aceto Balsamico di Modena от dmBio
Ароматно песто с босилек и кедрови ядки
Босилеково песто с кедрови ядки от dmBio
Съхранявайте пестото в буркан, полято с по 1 с. л. зехтин - така ще издържи около 1 месец в хладилник.
Салата с критараки и халуми
Необходими съставки за 4 порции:
- 100 g паста критараки
- 1 скилидка чесън
- 1 ч.л. оцет балсамико
- 2 с.л. лимонов сок
- 4 с.л. зехтин
- сол
- черен пипер
- 1 червена чушка
- 150 g чери домати
- 1/4 краставица
- 1 салата Романа
- 1 шепа рукола
- 100 g маслини
- 1 червен лук
- 250 g сирене халуми, нарязано на кубчета
Начин на приготвяне:
Сварете пастата в подсолена вода според указанията на опаковката, отцедете я и я оставете да се охлади. За винегрета обелете скилидката чесън и я счукайте в хаванче, добавете оцет, лимон, 3 с. л. зехтин, черен пипер и сол и разбъркайте. Нарежете чушките и краставицата на кубчета, разполовете доматите, нарежете салатата Романа на лентички и накъсайте руколата на по-малки парченца. Смесете чушката, краставицата, листата салата, руколата, маслините и лука с дресинга в голяма купа. Подсушете кубчетата халуми и ги запържете от всички страни в намаслен тиган на среден огън. Подредете кубчетата халуми върху салатата. Подправете с черен пипер и сервирайте веднага.
Салата с хрупкави картофи, краставици и репички
Необходими съставки за 4 порции:
- 400 g дребни пресни картофи
- 1–2 с.л. зехтин
- черен пипер
- сол
- 1 краставица
- 1 лук
- 1 скилидка чесън
- 6 репички
- ½ връзка магданоз
- ½ връзка копър
- 100 g заквасена сметана
- 100 g кисело мляко
- 1 ч.л. горчица
- 1 с.л. бял винен оцет
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги сварете в подсолена вода. Загрейте фурната до 200°C, разпределете картофите върху тава, покрита с хартия за печене и леко ги намачкайте с помощта на дъното на чаша. След това поръсете със зехтин и овкусете със сол и черен пипер. Печете около 40-50 минути, докато станат хрупкави. През това време нарежете краставицата, лука и скилидката чесън на дребни кубчета, а репичките - на тънки филийки. Нарежете ситно магданоза и копъра. В купа смесете заквасената сметана, киселото мляко, горчицата, оцета, солта, пипера и нарязаните зелени подправки, след което добавете нарязаните на кубчета зеленчуци. Подредете салатата от заквасена сметана, краставици и репички в купа и сервирайте с картофите.
Разнообразие от вкусни био храни в dm:
Допълнителен акцент към всяка салата
Салатен фикс с градински подправки от dmBio
Перфектна комбинация от ароматни подправки, която ще придаде на всяко ястие с картофи впечатляващ вкус
Подправка от картофи от dmBio