Active Beauty
3 рецепти за веган пастет
текст: Rezepte: StockFood

Бързо хапване

3 рецепти за веган пастет

С какво си мажат филийка веганите? С веган пастет, разбира се! Подготвихме 3 вида: пикантен дип от червени чушки, фин хумус с грах и кремообразна разядка с патладжани, които осигуряват допълнителен прием на зеленчуци и допълват всяка филийка. Тези пастети са гарантирано вкусни и ще бъдат оценени и от хора, които не се хранят на растителна основа.

Веган пастет: 3 неустоими рецепти

Пастет с червена чушка и босилек

Печени чушки, фета и билки – перфектна комбинация за намазване върху бял хляб!

  • 4 червени чушки
  • 1/2 шепа босилек
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с.л. зехтин + допълнително количество за намазване
  • 2 с.л. галета
  • 100 g веган сирене тип фета
  • 1 с.л. лимонов сок
  • сол
  • млян черен пипер

Начин на приготвяне

1. Загрейте фурната и изплакнете чушките и босилека. Разполовете чушките, почистете ги и ги наредете в намаслена тава с кожата нагоре. Изпечете ги за 5-10 минути докато потъмнеят. Извадете от фурната, покрийте ги с кърпа и ги оставете да изстинат, след това ги обелете.
2. Обелете чесъна. Накъсайте листенцата босилек и отделете малко за гарниране. Пюрирайте всички съставки заедно с чесъна, червения пипер, олиото, галетата и фетата, като консистенцията не трябва да е съвсем гладка, а да се усещат парченца. Ако е необходимо, добавете малко студена вода за разреждане.
3. Подправете с лимонов сок, сол и черен пипер. Сложете пастета в купа и украсете с листенца босилек.

Хумус от грах с мента

Грахът е не само източник на протеин, но и придава на любимия хумус вкусна сладка нотка.

  • 100 g грах – пресен или от консерва
  • сол
  • 4 стръка мента
  • 250 g нахут от консерва
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. тахан (например сусамов)
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 2 с.л. зехтин
  • кимион на прах
  • млян черен пипер

Начин на приготвяне

1. Бланширайте граха във вряща подсолена вода за около 2 минути, изплакнете и отцедете. Изплакнете ментата и нахута, оберете листата мента и отделете малко за гарниране. Отцедете нахута и обелете чесъна.
2. Пюрирайте всички съставки с тахана, лимоновия сок и олиото, като консистенцията не трябва да е идеално гладка. Добавете малко студена вода, ако е необходимо.
3. Подправете с лимонов сок, сол, кимион и черен пипер. Изсипете в купа и украсете с листенца босилек.

Пастет с патладжани и магданоз

Наподобява ливанската разядка Баба Гануш: пастет от печени патладжани и веган йогурт.

  • 2 патладжана
  • 2 скилидки чесън
  • 1 шепа магданоз
  • 150 g веган йогурт (например соев или бадемов)
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 с.л. лимонов сок
  • сол
  • млян черен пипер
  • ½ ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне

1. Загрейте фурната до 200 °C с включен горен и долен реотан. Застелете тава с хартия за печене. Измийте патладжаните и ги набодете няколко пъти с вилица, поставете ги върху подготвената тава и печете във фурната докато омекнат за около 40 минути.
2. След това ги оставете да изстинат малко, разполовете ги по дължина и с лъжица изстържете вътрешността от кората и я накълцайте. Обелете чесъна и го нарежете на ситно. Изплакнете магданоза, подсушете го, откъснете листата и нарежете на едро.
3. Смесете патладжана с чесъна, киселото мляко, зехтина, лимоновия сок, солта и черния пипер и подправете на вкус. Изсипете в купа и поръсете с червен пипер.

Опитайте и нашите вкусни dmBio пастети:

С авокадо, лайм и куркума

Веган пастет с авокадо от dmBio

Купете сега в онлайн магазина на dm

Заместител на месо

Веган пастет с вкус на леберкез от dmBio

Купете сега в онлайн магазина на dm

Екзотичен микс от папая, къри и манго

Веган пастет с къри, манго и папая от dmBio

Купете сега в онлайн магазина на dm