Нашите баби са го правили, както и техните баби. И сега ние също го правим: Не само всички, които искат да водят веган начин на живот, са вдъхновени от ферментацията. Ферментацията на зеленчуци е толкова лесна за изпълнение! Но всъщност какво точно се случва по време на ферментацията?

Ферментация: Млечнокиселите бактерии са веган!

Накратко, ферментацията е трансформация на вещества, причинена от бактерии, гъбички или ензими. Наред с други неща, чрез този процес се образуват киселини, които консервират храните. Тъй като в миналото е било по-скоро необичайно притежанието на фризер, е трябвало да се намерят други начини за запазване на летните реколти и през зимата - най-популярният пример за ферментирала храна е познатото на всички ни кисело зеле.

Ферментацията обаче не се използва само за запазване на годността – някои храни се произвеждат само чрез ферментация: без млечнокиселите бактерии, например, нямаше да има сирене и кисело мляко, хлябът с квас също дължи вкуса си на млечнокиселата ферментация. Въпреки това млечнокиселите бактерии са веган, те нямат нищо общо с кравето мляко!
Ферментирането на зеленчуци е добре познато по света: любимото корейско ястие кимчи също е създадено чрез ферментация. Нашата рецепта за кимчи, която е супер лесна за изпълнение и от начинаещи, ще намерите по-долу.

Какво се случва при традиционното консервиране?

Произведените по време на ферментация киселините имат важна функция, която прави ферментацията толкова специална: вредните бактерии, които биха довели до разваляне на храната, нямат шанс, защото киселините ги убиват и ферментиралата храна вече не може да бъде атакувана от вредители.